Soja može biti opasna po zdravlje muškaraca

Soja može biti opasna po zdravlje muškaraca

Soja može biti opasna po zdravlje muškaraca
  • Objavljeno: Utorak, 28.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Soja je posljednjih nekoliko godina uživala status super-namirnice koja pomaže pri smanjenju rizika od karcinoma dojke, jačanju kostiju i olakšava simptoma menopauze.

Radi se o biljci koju su najprije, koristeći je kao lijek i prehrambenu namornicu, kultivirali Kinezi. Ipak, znanstvenici pronalaze sve više dokaza o štetnosti soje za ljudski organizam.

Stručnjaci tvrde kako soja može smanjiti razinu testosterona kod muškaraca, uzrokovati dobivanje na težini i omesti ravnotežu hormona.

Kako je bogat izvor proteina, velik broj vegetarijanaca sojom nadomješta proteine koje inače u organizam unosimo konzumacijom mesa i mesnih proizvoda.

Osim u klasičnim proizvodima, soja je jedan od glavnih sastojaka u velikom broju prerađevina. Znanstvenici su otkrili kako soje ima u žitaricama za doručak, keksima od žitarica, sirevima, kolačina, mliječnim desertima, umacima, tjestenini, juhama, salamama i kobasicama.

Znanstvene su studije dokazale kako soja obiluje fitoestrogenima koji u ljudskom tijelu oponašaju funkciju spolnog hormona estrogena. Upravo je zbog toga soja preporučljiva namirnica za žene koje prolaze kroz menopauzu.

Posljednje provedeno istraživanje pokazalo je kako dječja hrana u kojoj se nalazi i soja može uzrokovati brojne probleme muškim bebama jer negativno utječe na razinu testosterona u tijelu.

Japanski su znanstvenici nedavno dokazali da prehrambeni proizvodi koji se baziraju na soji ometaju rad štitnjače te tako uzrokuju debljanje, umor i probleme s raspoloženjem. Upravo zbog toga, osobe koje inače imaju problema s radom štitnjače trebaju izbjegavati soju, ali i repu, kelj i orašaste plodove koji, baš poput soje, ometaju rad štitnjače.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti