Imate pravo na zdravstvenu zaštitu izvan mjesta prebivališta

Imate pravo na zdravstvenu zaštitu izvan mjesta prebivališta

Imate pravo na zdravstvenu zaštitu izvan mjesta prebivališta
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.07.2019.
  • Broj pregleda: 142
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Vrijeme je godišnjih odmora i sezonskih poslova zbog kojih možemo izbivati iz mjesta stanovanja od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Sve to nije razlog da spakiramo kofere isti tren ako se i kad se pojave zdravstveni problemi. Barem ne uz zdravstveno osiguranje HZZO-a.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) podsjeća osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koje privremeno borave izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta (zbog, primjerice, službenog puta ili godišnjeg odmora) kako imaju pravo u slučaju traume, akutne upalne i zarazne bolesti, akutnog poremećaja koji zahtijeva terapijsko zbrinjavanje i slično koristiti primarnu zdravstvenu zaštitu!

Također imate pravo na utvrđivanja privremene nesposobnosti za rad kod bilo kojeg ugovornog doktora primarne zdravstvene zaštite u mjestu privremenog boravišta, u istom opsegu kao i kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite (lijekove propisane na e-recept i primarnu laboratorijsku dijagnostiku propisanu na e-uputnicu za primarni laboratorij).

Kako bi se osiguranim osobama osiguralo pravo na primarnu laboratorijsku dijagnostiku izvan mjesta prebivališta, HZZO je utvrdio i određeni broj laboratorijskih postupaka u svrhu dijagnosticiranja i zbrinjavanja akutnih stanja.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti