Infekcije uzrokuju poremećaje raspoloženja?

Infekcije uzrokuju poremećaje raspoloženja?

Infekcije uzrokuju poremećaje raspoloženja?
  • Objavljeno: Petak, 14.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Infekcije i autoimune bolesti mogu povećati rizik od nastanka poremećaja raspoloženja, kao što je depresija, kasnije u životu, otkrivaju nam znanstvenici iz Danske.

U istraživanju, u kojemu je sudjelovalo više od 3 milijuna osoba, one koje su bile hospitalizirane zbog infekcija, su imale za čak 62% povećan rizik od nastanka poremećaja raspoloženja, u odnosu na osobe koje su bile hospitalizirane zbog drugih razloga.

Osobe, koje su bile hospitalizirane zbog autoimunih bolesti, su imale za 45% veći rizik od nastanka poremećaja raspoloženja.

Autoimune bolesti su bolesti tijekom kojih imunološki sustava napada zdrave tjelesne stanice i tkiva.

Rizik od nastanka poremećaja raspoloženja se dodatno povećavao svaki idući put kada su sudionici bili hospitalizirani.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Psychiatry,  vjeruju da, ako se rezultati ovog istraživanja uzmu u obzir pri statističkoj analizi uzročnika poremećaja raspoloženja, bi se pokazalo da infekcije uzrokuju čak 12% poremećaja raspoloženja.

Prethodna istraživanja su pokazala da sama hospitalizacija povećava rizik od nastanka poremećaja raspoloženja, stoga znanstvenici planiraju nastaviti istraživanje kako bi bili u potpunosti sigurni u točnost rezultata.

Znanstvenici ističu da nisu uzeli u obzir brojne faktore koji također mogu utjecati na raspoloženje, kao što su životne navike i socioekonomski status. Buduća istraživanja bi se trebala fokusirati na traženje odgovora ima  li infekcija sama po sebi, bez obzira na status i navike osobe, utjecaja na rizik od nastanka poremećaja raspoloženja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti