Sindrom nemirnih nogu skraćuje životni vijek?

Sindrom nemirnih nogu skraćuje životni vijek?

Sindrom nemirnih nogu skraćuje životni vijek?
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci, koji pate od sindroma nemirnih nogu, sada imaju dodatan razlog za brigu. Naime, novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Harvard otkriva da sindrom nemirnih nogu povećava rizik od nastanka prijevremene smrti.

U istraživanju, u kojemu je sudjelovalo gotovo 20000 muškaraca, se pokazalo da oni, koji pate od sindroma nemirnih nogu, imaju za čak 39% veći rizik od nastanka prijevremene smrti.

"Ovo istraživanje upućuje na to da osobe koje pate od sindroma nemirnih nogu imaju veći rizik od nastanka prijevremene smrti", izjavio je prof. Xiang Gao i dodao kako "ipak ovo istraživanje treba nastaviti jer nismo uspjeli otkriti točan način na koji sindrom nemirnih nogu utječe na zdravlje."

Sindrom nemirnih nogu je stanje koje se javlja kod velikog broja osoba, a popraćeno je neugodnim osjećajem žarenja ili trnaca u nogama koje može značajno narušavati kvalitetnu sna. Točan uzrok sindroma nemirnih nogu znanstvenicima još uvijek nije poznat.

Neka istraživanja su pokazala da osobe, koje pate od sindroma nemirnih nogu, u pravilu pate i od manjka željeza u tijelu, a suplemente željeza treba uzimati oprezno jer višak željeza u tijelu može uzrokovati zdravstvene probleme.

U istraživanu je sudjelovalo 18500 muškaraca, čije su zdravlje znanstvenici pratili 8 godina. Na početku istraživanja nitko od sudionika nije patio od dijabetesa, artritisa i bolesti bubrega. Prosječna dob muškaraca je bila 67 godine.

Oko 4% muškaraca (690) je patilo od sindroma nemirnih nogu. Oni su u pravilu češće uzimali antidepresive i patili od visokog krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti i Parkinsonove bolesti. Također su se više žalili na slabu kvalitetu sna.

Tijekom istraživanja je 2800 muškaraca umrlo. Kada su znanstvenici proučili rezultate, otkrili su da je rizik od prijevremene smrti kod muškaraca, koji pate od sindroma nemirnih nogu bio za čak 39% veći.

Ovo istraživanje, istaknuli su znanstvenici, treba biti motiv svim osobama, koje pate od sindroma nemirnih nogu, da se posavjetuju s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti