IPP venski ili oralno kod čira

IPP venski ili oralno kod čira

IPP venski ili oralno kod čira
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Terapija s inhibitorima protonske pumpe (PPI) koja se daje u intravenskim bolusima praćenim infuzijom djeluje samo malo brže nego kada se uzimaju na usta, izvještavaju istraživači s University of Southern California.

Dr. Loren Laine i njezini kolege sugerirali su da ljudstvo, neugoda i skupoća koji su uključeni u sadašnje liječenje s intravenskim davanjem PPI, a koji je trenutno preporučen,ne mora biti nužno u mnogim slučajevima krvarećih ulkusa.

66 pacijenata u USC Medical center u Los Angelesu koji su imali znakove krvarenja u želudac ili dvanaesniki prošli su endoskopsku hemostazu (zaustavljanje krvarenja putem gastroskopije), a nakon toga im je postavljen aparat za mjerenje pH želuca u sam želudac.

Kada je krvarenje zaustavljeno, pacijenti su bili slučajno raspoređeni na one koji su primili bolus lansoprazola uz nastavak infuzije 9mg/sat i one koji su primali 120mg istog lijeka na usta, a zatim 30 mg svaka 3 sata idućih 24 sata.

Tijekom studije je bio bilježen pH u želucu. Nekon jednog sata vršni pH bio je kod intravenskog davanja lijeka 5.3 u usporedbi s pH 3.3 s lijekom uzetim na usta. Nakon 1.5 sata nije više bilo razlike u pH kod tih dvaju načina davanja, izvjestili su istraživači u srpanjskom izdanju časopisa Gastroenterology.

Vršni pH povisio se iznad 6 nakon 2-3 sata intravenskog davanja lijeka i 3-4 sata nakon oralnog davanja.

Zbog toga što je jedini poznati mehanizam kojim PPI terapija smanjuje ponovno krvarenje čira je kroz djelovanje na smanjenje izlučivanja kiseline, naši rezultati upućuju na to da bi uzimanje lijekova na usta moglo zamijeniti intravenske boluse nastavljene s infuzijom kod pacijenata s krvarećim čirom, napisala je dr. Laine s kolegama.

Ipak, glavna farmakodinamična dobrobit intravenskog davanja je brže podizanje vrijednosti pH u želucu. Ako je postizanje točke od pH 6 (ili 5) zadovoljavajuće i klinički značajno, onda bi ipak davanje intravenski terapije s PPI imalo prednost, zaključila je dr. Laine s kolegama.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić,dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti