Liječenje sljepoće na vidiku

Liječenje sljepoće na vidiku

Liječenje sljepoće na vidiku
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo izvješće otkriva da su stručnjaci izveli eksperimentalni zahvat na deset pacijenata koji su izgubili vid zbog bolesti koje nose naziv senilna makularna degeneracija (SMD) i retinitis pigmentosa (RP).

Pacijenti su dobili fetalne stanice mrežnice i testovi su pokazali da su tri od šest pacijenata koji su bolovali od bolesti retinitis pigmentosa (RP) i svih četvero pacijenata koji su bolovali od senilne makularne degeneracije (SMD) iskusili poboljšanje vida.

Ovaj klinički dokaz upućuje na zaključak da se naša metoda pokazuje obećavajućom za zaustavljanje progresivnog gubitka vida zbog neizlječivih degenerativnih bolesti mrežnice, rekao je dr. Norman Radtke, voditelj ovog istraživanja sa Sveučilišta Loisville u američkoj saveznoj državi Kentucky.

Ono što smo naučili pomoći će nam u usavršavanju ove metode i prikupljanju daljnjih dokaza da umeci za mrežnicu mogu biti dobra terapija za degenerativne bolesti mrežnice, rekao je.

Svi pacijenti ostali su zakonski slijepi, što ukazuje na to da je učinkovito liječenje koje će povratiti vid još uvijek daleko.

U razvijenim zemljama, u koje se u ovom slučaju ubraja i Hrvatska, senilna makularna degeneracija (SMD) jedan je od najčešćih uzroka gubitka vida u osoba starijih od 60 godina.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti