Ispadanje kose kod muškaraca: uzroci i terapija

Ispadanje kose kod muškaraca: uzroci i terapija

Ispadanje kose kod muškaraca: uzroci i terapija
  • Objavljeno: Petak, 22.11.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Mnogi muškarci bore se s problemom ispadanja kose koje može biti genetski uvjetovano, provocirano uzimanjem nekih lijekova, a nastaje i uslijed stresa. Nemojte zanemarivati simptome poput stanjivanja vlasi, mjestimičnog potpunog gubitka kose, povećanog ispadanja kose tijekom češljanja i pranja. Prevencijom i dolaskom dermatologu na vrijeme možete spriječiti gubitak kose.

Terapija protiv ispadanja kose često je dugotrajan proces i provodi se kombinacijom različitih postupaka. Dermatolog određuje terapiju i preporučuje liječenje nakon pregleda. Pregled obuhvaća test iz krvi, “Pull test”; test povlačenjem vlasi s glave, uzimanje uzorka kože i vlasi s glave te svjetlosna mikroskopija. Prije odlaska na pregled poželjno je pripremiti obiteljsku anamnezu, popis lijekova, vitamina ili dodataka prehrani koje koristite i pitanja koja želite postaviti liječniku.

Terapija se prilagođava prema vašem zatečenom stanju vlasišta, nastoji se spriječiti ili reducirati opadanje kose te vas dermatolog uči prevenirati i ukloniti simptome zdravom i nutricionistički uravnoteženom prehranom, preparatima za pravilnu njegu i održavanje kose.

Upitali smo dr.sc. Ivanu Nolu, spec. dermatovenerologije da nam predstavi i objasni tretmane:

„Postoji nekoliko učinkovitih terapija vlasišta. Jedna od njih je PRP ili terapija pomlađivanja matičnim stanicama, inovativna metoda biostimulacije stanica kože vlastitom plazmom bogatom faktorima rasta. Kao takva pruža dodatnu mogućnost u prevenciji i tretiranju simptoma starenja kože, ožiljaka, strija i problema ispadanja kose. Bitno je naglasiti da tretman može provoditi samo visoko educiran liječnik. Kako se u terapiji koriste komponente vaše krvi, ne postoji opasnost od alergijskih reakcija.Trajanje tretmana je uobičajeno 30 – 40 min, na tretirano područje aplicira se anestetska krema, nema nuspojava, a pacijent se može odmah vratiti svakodnevnim obavezama. Predlaže se 3 tretmana u razmacima od 3 do 4 tjedana, a prvi rezultati su vidljivi nakon dva mjeseca. U borbi s ovim zdravstvenim problemom koristi se i tehnološki iznimno sofisticiran uređaj Rigenera namjenjen za upotrebu u regenerativnoj medicini, a bazira se na znanstveno dokazanoj činjenici da se oštećeno tkivo može regenerirati uz pomoć matičnih stanica te se pokazao odličnim u rješavanju problema s ispadanjem vlasi i osjetljivim vlasištem.

dr.sc. Ivana Nola.

dr.sc. Ivana Nola

Tretman mezoterapije vlasišta osigurava unos aminokiselina, vitamina i minerala direktno u kožu vlasišta čime se postiže vitalnost vlasi, bolja cirkulacija I hidratacija kože vlasišta, vaša vlas postaje jača, a obnavljanjem folikula dlake stimulira se rast novih vlasi. Broj tretmana ovisi o stanju vlasi, najčešće se predlaže 3 tretmana u razmacima od 3 do 4 tjedana i rezultati su vidljivi nakon dva mjeseca.

Karboksiterapija vlasišta je jedinstveni postupak koji obuhvaća injiciranje ugljičnog dioksida u vlasište.Karboksiterapija poboljšava cirkulaciju na mjestu injiciranja i povećava protočnost u malim krvnim žilama čime korijen opskrbljuje vitaminima i drugim nutrijentima, što dovodi do stimulacije rasta kose. Broj potrebnih tretmana ovisi o stanju vlasi, prosječno 3 tretmana i to 1 put tjedno tijekom prvih 6 tjedana. Stabilizacija ispadanja kose vidljiva nakon 3 mjeseca, a pojava novih vlasi u roku od 6 mjeseci. Odmah je moguć povratak svakodnevnim aktivnostima nakon tretmana.Za najbolje rezultate preporučuje se karboksiterapiju kombinirati s PRP tretmanima i mezoterapijom.“- poručuje dr.sc. Ivana Nola.

Najbolji rezultati postižu se kod ranije ustanovljenih stadija prorjeđenja i stanjenja kose, zato ne odgađajte odlazak dermatologu jer kod uznapredovalih stadija potrebno je više tretmana, a rezultati su individualni.

Najčitanije zanimljivosti