Sve što trebate znati o ispadanju kose: Koji su uzroci i može li se spriječiti?

Sve što trebate znati o ispadanju kose: Koji su uzroci i može li se spriječiti?

Sve što trebate znati o ispadanju kose: Koji su uzroci i može li se spriječiti?
 • Objavljeno: Utorak, 23.04.2024.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Tamnije ili svjetlije, deblje ili tanje, dlake rastu posvuda na ljudskoj koži, osim na rijetkim područjima kao što su dlanovi i tabani, kapci ili unutrašnjost pupka. Na nekim mjestima su tako kratke, tanke i svijetle da ih niti ne primjećujemo, no to ne znači da nisu prisutne.

I dok ih se s nekih dijelova kože uporno pokušavamo riješiti, velika većina nas se trudi imati što ljepšu - a to znači i gušću - kosu. U prosjeku, odrasla osoba ima 100-150 tisuća vlasi kose, a dnevno ih izgubi do 100. To je sasvim normalno pa dlake koje pronalazite na svojem češlju ili četki nisu nužno uzrok za uzbunu.

Kada ispadanje kose postaje problem?

Gubitak kose (alopecija) nije rijetka pojava. Iako je češći kod starijih osoba, svatko ga može doživjeti, uključujući djecu. Gubitak kose može se razvijati postupno tijekom godina ili se dogoditi naglo, a ovisno o temeljnom uzroku, stanje može biti privremeno ili trajno.

Glavni simptom alopecije je gubitak više kose nego inače, ali to može biti teže prepoznati nego što mislite. U tome vam mogu pomoći ovi znakovi:

 • više dlaka na četki ili češlju nego prije
 • razdjeljak koji se širi
 • povlačenje linije kose iznad čela
 • područja na kojima je kosa rjeđa
 • bol ili svrbež na vlasištu.

Oblici gubitka kose - vrste alopecije

Alopecija je stručni naziv za gubitak kose. Postoji više vrsta, uzroci, ali i načini kako se manifestiraju su mnogobrojni, no najčešće vrste alopecije kod žena su androgenetska, difuzna, areata te postporođajna alopecija.

Androgenetska alopecija, alopecia androgenetica ili ćelavost, je najčešći oblik gubitka kose. Iako različiti faktori mogu utjecati na pojavu androgenetske alopecije, ona je u većini slučajeva nasljedna. Kod muškaraca obično počinje povlačenjem kose u području iznad čela, a može rezultirati potpunom ćelavošću. Kod žena najčešće počinje proširenjem središnjeg razdjeljka.

Difuzna alopecija se odnosi na gubitak kose po cijeloj glavi, češća je kod žena i može biti posljedica hormonalnih promjena, određenih zdravstvenih stanja ili stresa. Dobra je vijest da se kod difuzne alopecije kosa obično obnavlja nakon što se uzrok ukloni.

Alopecija areata označava mjestimični gubitak kose, odnosno kosa ispada s više manjih područja. Često se javlja iznenadno i može zahvatiti različite dijelove kože, a ne samo vlasište. Uzroci pojave još uvijek nisu sasvim razjašnjeni, no smatra se da genetika igra važnu ulogu. Iako je alopecija areata ponekad prvi korak do neke druge vrste alopecije, u mnogim slučajevima se kosa uspješno obnavlja.

Postporođajna alopecija se može javiti kod nekih žena tijekom prvih mjeseci nakon poroda, uslijed hormonalnih promjena. Pojava je privremena, u većini slučajeva se kosa oporavlja i unutar nekoliko mjeseci nakon poroda i vraća na stanje u kakvom je bila prije trudnoće.

Što utječe na gubitak kose?

Stručnjaci i dalje ne znaju zašto dlake iz nekih folikula rastu brže nego iz ostalih. Međutim, poznati su mnogi čimbenici koji mogu utjecati na gubitak kose. Na primjer, geni i majke i oca mogu utjecati na predispoziciju alopecije kod oba spola.

Hormonalni disbalans, poput abnormalnih razina androgena (muških hormona koje proizvode i muškarci i žene), autoimune bolesti te medicinska stanja poput lupusa, bolesti štitnjače, dijabetesa, anemije i gljivičnih lišajeva na tjemenu mogu uzrokovati privremeni gubitak kose, kao i upotreba lijekova poput kemoterapije, razrjeđivača krvi i kontracepcijskih pilula.

Vanjski čimbenici koji mogu utjecati na gubitak kose su kozmetički postupci, poput prečestog šamponiranja, bojanja i oštećujućih frizura koje potežu kosu, poput čvrstih pletenica. Međutim, u većini tih slučajeva kosa ponovno normalno raste ako se ukloni izvor problema. Na kraju, bitno je naglasiti da niskoproteinska ili strogo kalorijski ograničena prehrana također može uzrokovati privremeni gubitak kose, a jedan od mogućih uzroka je i stres.

Može li se gubitak kose spriječiti?

Iako ne postoji čarobni lijek, pravilna njega kose i općenito zdrav način života mogu pomoći u očuvanju optimalnog zdravlja i gustoće kose. Također, bitno je naglasiti da je alopecija najčešće uzrokovana genetikom i nemoguće ju je spriječiti. Ipak, ovi vam savjeti mogu pomoći da smanjite gubitak kose kada je to moguće:

 • budite nježni prema svojoj kosi, naročito kada je mokra
 • raspitajte se kod liječnika mogu li lijekovi koje uzimate utjecati na gustoću kose
 • zaštitite kosu od sunčeve svjetlosti i drugih izvora ultraljubičastog svjetla
 • prestanite pušiti (neka istraživanja povezuju pušenje i alopeciju kod muškaraca)
 • ako se liječite kemoterapijom, pitajte liječnika za hladnu kapu koja smanjuje dotok kemoterapeutika u folikul dlake.

REVALID proizvodi za njegu i stimulaciju rasta kose

Revalid šampon za stimulaciju rasta kose sadrži sastojak Redensyl - dobiven iz stabla ariša i listova zelenog čaja - koji u kombinaciji s cinkom i aminokiselinom glicinom dokazano obnavlja stanice u folikulima. Ekstrakt cvijeta švicarskog pelina i pantenol djeluju na nježno čišćenje tjemena dok hidratiziraju i jačaju kosu. Ne sadrži parabene, sulfate i silikone, kao ni Revalid šampon za stimulaciju rasta kose za muškarce, koji je uz Redensyl i ekstrakt cvijeta pelina iz švicarskih Alpa sadrži i stimulirajući aktivni sastojak SantEnergy, ekstrakt biljke Yerba Santa. Njihovo sinergijsko djelovanje oživljava folikul vlasi i matične stanice te štiti od oksidativnog stresa.

Na mokru ili suhu kosu, bez ispiranja, se kao tretman za tjeme savjetuje korištenje i Revalid seruma za rast kose. Također sadrži sastojak Rednesyl koji oživljava rast kose, smanjuje gubitak kose i povećava gustoću kose za 8 %, što odgovara do 28.000 novih vlasi nakon 3 mjeseca svakodnevne uporabe. Revalid hair complex dodatak prehrani potiče rast kose iznutra, jer njegovi sastojci poput vitamina B1, B6, D3, cinka, bakra, željeza i biljnih ekstrakata otiču stvaranje keratina, vlaknastog proteina koji je ključni gradivni element kose.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije