Kako spasiti vezu (ali i sebe) nakon što ste prevarili osobu koju volite

Kako spasiti vezu (ali i sebe) nakon što ste prevarili osobu koju volite

Kako spasiti vezu (ali i sebe) nakon što ste prevarili osobu koju volite
  • Objavljeno: Subota, 23.11.2019.
  • Broj pregleda: 235
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Varanje se događa i mnoštvo je savjeta kako prijeći preko toga kad vas partner izda. No što onda ako ste vi taj ili ta koja je prevarila?

Prevara ne znači odmah da je veza gotova. Varanje se događa i mnoštvo je savjeta kako prijeći preko toga kad vas partner izda. No što onda ako ste vi taj ili ta koja je prevarila?

Kada ste uhvaćeni u prevari, teret krivnje, grižnje savjesti, zbunjenosti i usamljenosti može biti jednak boli koju osjeća prevareni partner. No za to nećete dobiti njegove simpatije niti podršku.

Za početak počnite iscjeljivati svoje srce i samopoštovanje. Tako ćete moći pružiti više i pomoći partneru da iscijeli i svoje poniženje. Voljeti sebe možda zvuči kao oksimoron nakon što ste “zgriješili”, ali niti jedna veza neće preživjeti ako ste puni prijezira prema sebi. Nakon što iscijelite sebe, moći ćete dati svoj doprinos u iscjeljenju svoje veze. Američka spisateljica i terapeutkinja dr. Karen Finn savjetuje kako početi voljeti sebe nakon prevare.

Prekrižite varanje zauvijek

Varanje mora prestati. Ako ste odlučili spasiti vezu, ona druga mora završiti. To podrazumijeva potpuni prekid svih kontakata s osobom s kojom ste varali. Sada vam treba vremena za dizanje braka iz pepela i ponovnu uspostavu međusobnog povjerenja.

Budite potpuno iskreni

Nema više laganja, izgovora i opravdavanja za prevaru. Morat ćete iznova i iznova odgovarati na brojna pitanja i to neće završiti tako brzo. Oporavak veze nakon prevare nije lagan proces, ako ne možete sami, potražite pomoć terapeuta koji će vas mudro i sigurno voditi kroz opravak veze. To može pomoći da vaš partner dobije odgovore na pitanja koja ga muče bez potencijalno traumatičnih detalja.

Oprostite si

Oprostiti sebi znači da se možete dići nakon poraza i učiti iz svojih padova. To znači i to da možete krenuti dalje zahvalni za milost i mogućnost osobnog razvoja i rasta. Zahvalite na tim darovima.

Naučite prihvatiti

U životu ćete se “spotaknuti” u odluke koje ste donijeli i koje su možda prouzročile patnju. Prihvatiti znači shvatiti da se nešto dogodilo i ostati realan bez da za to krivite nekog drugog. Bit će još mnogo nedostataka u vezi ili braku, ali preuzeti odgovornost za to što ste varali isključivo je na vama. Prihvaćanje te činjenice prizemljit će vas i omogućiti odgovarajuće djelovanje.

Preuzmite odgovornost

Ako ste odlučili spasiti vezu, onda morate biti spremni i na ovaj korak. Preuzimanje odgovornosti znači da ne krivite svoj brak ili partnera za vaš izbor da prevarite, bez obzira na to koliko bilo nedostataka i krivih poteza u vezi.

Ostale savjete kako spasiti vezu, pročitajte ovdje.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti