Na Interliberu predstavljena monografija vrhunskih oftalmologa iz kliničke bolnice „Sveti Duh“

Na Interliberu predstavljena monografija vrhunskih oftalmologa iz kliničke bolnice „Sveti Duh“

Na Interliberu predstavljena monografija vrhunskih oftalmologa iz kliničke bolnice „Sveti Duh“
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.11.2019.
  • Broj pregleda: 91
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Promo

Kategorija: Zanimljivosti

Na 42. Međunarodnom sajmu knjiga Interliber predstavljena je monografija „Ars Ophthalmologica“. Riječ je o ukupno 12 sveučilišnih udžbenika, koji su izdani od strane Klinike za očne bolesti KB-a „Sveti Duh“ u posljednjih 8 godina.

Vrhunski stručnjaci Klinike za očne bolesti KB-a „Sveti Duh“ su kroz dvanaest do sada izdanih sveučilišnih udžbenika, te još tri u nastajanju, nesebično podijelili svoja znanja i iskustva putem udžbenika kao temeljnim rasadnicima znanja i svjedocima vremena. Ovim putem se zahvaljujem svim kolegicama i kolegama s Klinike, i svima onima koji su doprinijeli ne samo stvaranju vrhunskih nastavnih uradaka, već i suvremenih i kvalitetnih djela koja postaju nadahnuće za buduće naraštaje“, izjavio je ravnatelj Kliničke bolnice „Sveti Duh“, prof.dr.sc. Mladen Bušić.

Prvi moderni udžbenik oftalmologije u Republici Hrvatskoj, pod nazivom „Seminaria Ophthalmologica“ izdan je 2011.godine. Do danas, u nakladništvu KB-a „Sveti Duh“ izdan o je još njih 11. Među njima su jedini farmakološki oftalmološki priručnik na hrvatskom jeziku, atlasi ultrazvuka i ultrazvučne biomikroskopije, kao i udžbenika posvećenog najčešćoj patologiji vida u djece, „Ambliopija“, koji je izdan na hrvatskom i engleskom jeziku. Na ovaj način, Klinika za očne bolesti KB-a „Sveti Duh“ svoje znanje uobličuje i formatom klasičnog udžbenika. To samo dokazuje velik trud Klinike da što više pridonese znanju i edukaciji, ne samo u Zagrebu, već u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire.

Baštineći 215 godina dugu tradiciju Kliničke bolnice „Sveti Duh“ koja kao i druge kliničke ustanove primarno ostvaruje tri djelatnosti, zdravstvenu, znanstvenu i nastavnu, Klinika za očne bolesti je od svog osnutka 2010. godine pa do danas postavila ambiciozne planove ne samo na ovim temeljnim područjima, nego i na područjima publicističke djelatnosti, tehnološkog napretka, organizaciji međunarodnih simpozija, realizaciji znanstvenih projekata iz oftalmološkog područja te na interdisciplinarnom planu. Posebnu pozornost je posvetila uvođenju brojnih novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka u svakodnevnoj oftalmološkoj praksi, među kojima je svakako najznačajniji Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti“, objasnio je prof. dr. sc. Mladen Bušić.

Monografija „Ars Ophthalmologica“ itekako će dati velik doprinos, ne samo hrvatskoj oftalmologiji, već cjelokupnom zdravstvenom sustavu.

Najčitanije zanimljivosti