Isti gen kod oba spola

Isti gen kod oba spola

Isti gen kod oba spola
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili da se rak prostate kod muškaraca koji imaju pogrešku u „genu za rak dojke" razvija na isti način kao rak dojke kod žena koje imaju pogrešku u istom genu.

U istraživanju koje je financirala britanska zaklada za istraživanje raka Cancer Research UK otkrile su se rane promjene na genima koje se tijekom vremena akumuliraju i uzrokuju rak kod miševa kojima u prostati nedostaje BRCA2 gen.
Otkriće da se rak prostate i rak dojke razvijaju na isti način kod muškaraca i žena koje imaju pogrješku u BRCA2 genu upućuje na to da bi lijekovi za liječenje raka dojke mogli biti učinkoviti i u liječenju nasljednog oblika raka prostate.

Dr. Amanda Swain, voditeljica ovog istraživanja, rekla je: „Otkriće da promjene u BRCA2 genu imaju istu ulogu u razvoju nasljednog oblika raka prostate kao i u razvoju raka dojke vrlo je važan korak."
„To baca novo svijetlo na vezu između ova dva stanja i moglo bi omogućiti da se otkriju preklapanja u kojima bi se mogli koristiti isti lijekovi", zaključila je na kraju.

Dr. Lesley Walker, glasnogovornik organizacije koja je financirala ovo istraživanje objavljeno u stručnom medicinskom časopisu PloS Geneticsrekao je: „Iako trebamo potvrditi rezultate na više pacijenata prije no što možemo znati da li isti lijekovi djeluju i na jedne i na druge pacijente, ovo otkriće već sada pokazuje da bi to mogla biti jedna uzbudljiva mogućnost."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti