Televizor šteti zdravlju srca

Televizor šteti zdravlju srca

Televizor šteti zdravlju srca
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje pokazalo je da ljudi koji svakodnevno sjede pred televizorom imaju povećani rizik za bolesti srca.

Znanstvenici sa Zavoda za epidemiologiju na britanskom institutu za medicinska istraživanja pratili su 13,197 muškaraca i žena srednjih godina tijekom desetogodišnjeg perioda.

Otkrili su da svaki sat gledanja televizije povećava rizik osobe za smrt od srčanog udara za sedam posto, čak i nakon što se u obzir uzmu i ostali čimbenici rizika kao što je nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje, debljina i loša prehrana.

Nijedan sudionik ovog istraživanja nije imao problema sa srcem na početku istraživanja, no na kraju je jedan od 35, dakle ukupno 375 sudionika istraživanja, umrlo od neke bolesti srca.
Istraživači su procijenili da se 30 ljudi, dakle oko osam posto, moglo spasiti da su smanjili prosječan broj sati koje provedu pred televizorom sa četiri na samo jedan.

Dr. Katrien Wijndaele, jedna od voditeljica ovog istraživanja, upozorila je: „Naše tijelo nije napravljeno da sjedi dugo vremena i toga moramo biti svjesni, jer dok provodimo vrijeme pred televizorom gledajući svjetsko nogometno prvenstvo, rizik da naše srce oboli vjerojatno se povećava."

„Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se vidjelo je li druge sjedilačke aktivnosti, poput sjedenja pred računalom ili za upravljačem automobila, imaju isti učinak", zaključila je na kraju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti