Identificirani geni koji mutiraju u raku prostate

Identificirani geni koji mutiraju u raku prostate

Identificirani geni koji mutiraju u raku prostate
  • Objavljeno: Utorak, 16.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili kako muški hormoni igraju ključnu ulogu u poticanju određene genetske promjene koja pojačava rast tumora.

Prepoznavanje gena koji su regulirani ovim hormonima je veliki korak unaprijed u pronalaženju novih tretmana liječenja za ovu tešku bolest.

Istraživanje se usmjerilo na muške spolne hormone koje nazivamo androgeni hormoni te na njihov utjecaj na spajanje gena.

Ti mutirani geni, koji su pronađeni kod nekoliko vrsta karcinoma, oblikuju se kada se spaja DNA iz različitih dijelova genetske regije stanica.

Izloženost androgenima može uzrokovati da se geni koji su obično udaljeni jedan od drugoga, počnu spajati.

U najnovijem istraživanju, tim predvođen od strane stručnjaka s Instituta za rak sa Sveučilišta „Queen Mary" u Londonu, utvrdio je kako androgeni potiču spajanje dvaju specifičnih gena koji potiču rast karcinoma. Konkretno to su geni TMPRSS2 i ERG.

Dr. Lu Yong-Jie, vodeći istraživač s Instituta za rak, izjavio je: „Ovo je značajno otkriće i veliki pomak u budućnosti prevencije bolesti."

„Također, otkriće bi moglo dovesti do novih načina liječenja."

„Ako uspijemo otkriti kako kontrolirati i upravljati razinom androgena, postoji velika mogućnost kako ćemo biti u mogućnosti pomoći tisućama muškaraca da im se bolest uopće ni ne razvije, osobito onima za koje znamo da su pod visokim rizikom zbog obiteljske povijesti raka prostate."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti