Japanci na tragu duhana bez nikotina

Japanci na tragu duhana bez nikotina

Japanci na tragu duhana bez nikotina
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

apanski znanstvenici identificirali su gen koji prenosi nikotin iz korijena u listove duhana što omogućuje stvaranje duhana bez nikotina.

Nakon trogodišnje potrage profesor Kazufumi Yazaki sa sveučilišta u Kyotu identificirao je gen Nt-JAT1 kao transporter nikotina te je sada spreman započeti razvoj duhanskih cigareta bez nikotina, zbog čega će biti manje adiktivne, javlja Daily Telegraph.

Znanstvenici su spremni započeti s razvojem biljke duhana koja neće imati nikotina u listovima, ali još nisu sigurni u uspjeh jer predviđaju kako bi se problematičnim moglo pokazati nakupljanje velike količine nikotina u korijenu što bi za biljku vjerojatno bilo previše otrovno.

Profesor Yazaki koji je nepušač kaže kako mu je glavni cilj omogućiti što većem broju ljudi da se riješe ovisnosti o nikotinu i prestanu pušiti.

Najveća trenutna prepreka projektu je manjak financijskih sredstava, no kako je ovo otkriće vrlo važno za ljudsko zdravlje, profesor Yazaki je izjavio kako će se u potrazi za sredstvima možda obratiti i glavnom japanskom proizvođaču duhanskih proizvoda Japan Tobaccou.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti