Saznajte je li vaše tijelo programirano na određenu težinu

Saznajte je li vaše tijelo programirano na određenu težinu

Saznajte je li vaše tijelo programirano na određenu težinu
  • Objavljeno: Utorak, 05.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Sve je više popularna ideja prema kojoj tjelesna težina kod nekih osoba ima „postavljenu točku“ na kojoj funkcionira i otežava pojedincima gubitak kilograma. Teorija o „postavljenoj točki“ na vagi zapravo je ideja da tijelo ima unaprijed programiranu težinu u kojoj normalno i učinkovito funkcionira. Postoje i neki znanstveni dokazi koji sugeriraju da je ova teorija ispravna.

Naime, ljudsko tijelo koristi razne metaboličke i hormonske mehanizme, poput usporavanja metabolizma prilikom smanjenja unosa kalorija, pa umjesto da gubite kilograme, zadržavate svoju trenutnu tjelesnu težinu.

Ovo je plan prehrane prema građi tijela koji garantira mršavljenje!

Postavlja se pitanje je li pokušaj gubitka težine ispod „određene točke“ besmislen jer će se vaše tijelo boriti, iako zna da ne može pobijediti. Odgovor je, na radost sviju, negativan jer je upravljanje težinom složenije od toga.

Mnogi parametri kontroliraju težinu, uključujući genetiku i brojne vanjske čimbenike, poput stresa ili prehrambenih navika. Neki ljudi zato mogu naglo smršaviti i trajno zadržati nižu tjelesnu težinu, a neki se dugotrajno muče s gubitkom manjeg broja kilograma. Pravilan i preporučen način bi bio da slijedite siguran, postepeni plan mršavljenja, tako da se vaše tijelo može s vremenom prilagoditi na sve promjene.

Ubrzajte metabolizam, smršavite i imajte više energije!

Ako naglo ograničite prehranu na malen broj kalorija, vaše tijelo to može shvatiti kao upozorenje pa će zadržati masne naslage kako bi ostalo na istoj težini. Zato izbjegavajte stroge dijete i izgladnjivanje. Pokušajte s postepenim gubljenjem kilograma koje vam omogućuje da dugoročno zadržite željenu liniju držeći se zdravih prehrambenih navika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti