Ova svakodnevna navika može vam spasiti život

Ova svakodnevna navika može vam spasiti život

Ova svakodnevna navika može vam spasiti život
  • Objavljeno: Utorak, 05.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koje svakodnevno sjede u uredu često imaju problema s bolovima u leđima. Čak i osobe koje se bave rekreacijom i tjelovježbom osjete bolove, a onim neaktivnima bolovi su češći i jači.

Brojna su istraživanja potvrdila da je fizička aktivnost potreba osobama koje dugo sjede. Iako bi trebali vježbati 150 minuta tjedno, samo trećina zaista aktivno radi na svom zdravlju. Razlog tome je što ljudi smatraju da je 150 minuta nerealno, a starije osobe dodaju kako je to za njih previše.

Znanstvenici otkrili zašto nas tjelovježba čini pametnijima!

Stoga se predlaže kompromis koji uključuje više oblika aktivnosti tijekom dana, a traju samo 20 minuta. Nije nužno raditi svih 20 minuta odjednom, vježbe mogu biti lagane i podijeljene na tri (ili više) puta tijekom dana.

foto: Depositphotos

Primjer jednostavnih vježbi: ujutro 3 minute rastezanja uz krevet, poslijepodne hodanje 7 minuta uz stepenice ili kratka šetnja u krug po kvartu, a navečer 10 minuta laganog pilatesa za početnike. Ako vam ovo zvuči komplicirano, ne trebate brinuti jer se ove i slične vježbe mogu pronaći na internetu u obliku videozapisa.

Vježbanje je itekako potrebno, stručnjaci tvrde da je smrtnost kod aktivnih osoba manja za 19% u odnosu na one koji uopće ne vježbaju, a samo 20 minuta jednostavnih vježbi svakog dana može spasiti život.

Vezani članci:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti