Je li žudnja za čokoladom samo navika ili govori nešto i o našem zdravlju

Je li žudnja za čokoladom samo navika ili govori nešto i o našem zdravlju

Je li žudnja za čokoladom samo navika ili govori nešto i o našem zdravlju
  • Objavljeno: Utorak, 29.10.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Da, neodoljiva je i teško da će joj u bilo kojem kućanstvu isteći rok trajanja, ali vjerovali ili ne, postoji razlog zbog kojeg vam se ovo dešava, a u nastavku otkrivamo neke od najčešćih...

Za doručak ste si pripremili zobene pahuljice s biljnim mlijekom, chia sjemenkama i dodatkom orašastih plodova i sušenog voća, a za ručak povrće i bijelo meso sa žara uz svježu sezonsku salatu. Međutim, kako vrijeme prolazi sve vam se više jede jedna posebna namirnica, a to je čokolada. Iako se trudite izbjegavati je, ne možete odoljeti i svaki put je ipak kupite. Vjerovali ili ne, postoji razlog zbog kojeg vam se ovo dešava, a u nastavku otkrivamo neke od najčešćih.

Nedostaje vam magnezija

Ako je za vjerovati brojnim znanstvenim istraživanjima koja su posljednjih godina provedena na ovu temu, veliki broj ljudi ima manjak magnezija u organizmu. Upravo se u ovom proizvodu može pronaći ovaj važan nutrijent. Naime, samo jedna kockica crne čokolade ima oko 41 mg magnezija. Naglasak je, naravno, na crnoj čokoladi, odnosno na onoj s visokim udjelom kakaa. Takva čokolada znači i određeni postotak magnezija koji nam svakodnevno treba, pa slobodnoj uživajte u njoj. Ipak, zbog sebe, pratite i druge znakove koji ukazuju na manjak magnezija u organizmu - to su nesanica, grčevi u mišićima, razdražljivost, anksioznost, umor. Ako se ispostavi da je to uzrok vaše čežnje za čokoladom, posavjetujte se s liječnikom.

Nizak vam je šećer u krvi

Ako ste jedni od onih koji jedu jednom ili dva puta na dan, odnosno oni koji čine maratonske pauze između obroka, nije čudno ako pri padu šećera u krvi i nedostatka energije do kojeg dolazi zbog ovakvog načina prehrane - vaše tijelo čezne za nečim slatkim. Slatke su namirnice, naravno, prve na listi, jer nam visoki udio šećera u njima pruža instant energiju. Međutim, ta energija ne traje dugo. Nakon slatkog međuobroka brzo će se dogoditi da će šećer u krvi ponovno pasti, pa će tijelo tražiti još. Najbolje što možete učiniti ako se ovo događa vama je voditi računa o ujednačenoj i redovitoj prehrani te uvesti konkretne međuobroke. Također, čokoladu možete zamijeniti voćkom - zdravije je, a i fruktoza je uvijek bolji izbor od rafiniranog šećera.

Ostale razloge zbog kojih žudite za čokoladom, pročitajte ovdje.

Vezani članci:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti