Joga može pospješiti pamćenje

Joga može pospješiti pamćenje

Joga može pospješiti pamćenje
  • Objavljeno: Petak, 03.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prethodna istraživanja su pokazala da tjelovježba ima blagotvoran učinak na raspoloženje i koncentraciju. Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da tjelovježba može pospješiti i pamćenje, naročito joga.

Za prevenciju poremećaja pamćenja, kao što je Alzheimerova bolest, znanstvenici su otkrili da je najbolje svakodnevno raditi jogu i spavati najmanje 7 sati. Ta kombinacija će zaštiti vaš mozak, pospješiti kratkoročno pamćenje i spriječiti nastanak poremećaja pamćenja kasnije u životu.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Journals of Gerontology, znanstvenici su analizirali kognitivne sposobnosti, kao što su planiranje, rješavanje problema i multitasking. U istraživanju su sudjelovale 2 grupe sudionika dobi od 55 godina.

Jedna grupa je trebala raditi jogu 3 puta tjedno po 60 minuta, a druga grupa je trebala raditi vježbe snage i istezanja, također 3 puta tjedno po 60 minuta.

Rezultati istraživanja su pokazali da grupa, koja je radila jogu, nakon 8 tjedana puno bolje rješava testove kognitivnih sposobnosti, dok druga grupa nije pokazala nikakav napredak.

Znanstvenici ističu da im nije potpuno jasno na koji točno način joga pospješuje kognitivne sposobnosti, ali vjeruju da je za to zaslužan blagotvoran učinak joge na um i tijelo. Joga je poznata po tome da usklađuje rad uma i tijela, smanjuje razinu hormona stresa i pospješuje fleksibilnost.

Tijekom joge ste fokusirani samo na disanje i položaje tijela, dok tijekom drugih fizičkih aktivnosti vaša pažnja može biti lakše ometena.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti