Samo 150 minuta vježbanja tjedno je dovoljno za bolje zdravlje mozga

Samo 150 minuta vježbanja tjedno je dovoljno za bolje zdravlje mozga

Samo 150 minuta vježbanja tjedno je dovoljno za bolje zdravlje mozga
  • Objavljeno: Utorak, 29.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci procjenjuju da će se broj oboljelih od Alzheimerove bolesti do 2050. godine utrostručiti. Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da rizik od nastanka Alzheimerove bolesti možete dramatično smanjiti učestalijim vježbanjem.

Rizik od nastanka Alzheimerove bolesti je većim dijelom genetski predodređen. No, postoje i drugi čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, kao što su dijabetes, pretilost, pušenje i manjak fizičke aktivnosti.

Rezultati novog istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of the International Neuropsychological Society, otkrivaju da je redovita umjerena tjelovježba sasvim dovoljna da poboljšate zdravlje i funkcioniranje mozga.

Znanstvenici su otkrili da je samo 150 minuta vježbanja tjedno dovoljno da pozitivne promjene u funkcioniranju mozga primijetite već za 12 tjedana.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da redovita umjerena tjelovježba može smanjiti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara, pretilosti i dijabetesa tipa 2. Poznato je da tjelovježba može poboljšati pamćenje i koncentraciju, kao i da ima odličan utjecaj na zdravlje mozga, a ovo istraživanje to iznova potvrđuje.

Saznajte koji su jednostavni koraci za prevenciju Alzheimerove bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti