Kada je postporođajna depresija najintenzivnija?

Kada je postporođajna depresija najintenzivnija?

Kada je postporođajna depresija najintenzivnija?
  • Objavljeno: Petak, 23.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Australije otkriva da su žene najviše depresivne 4 godine nakon rođenja djeteta, a ne neposredno nakon poroda, kako se dosta dugo mislilo

U istraživanju je sudjelovalo 1507 žena. Znanstvenici su njihovo cjelokupno zdravstveno stanje proučavali u razdoblju od 4 godine. Promatrali su sve potencijalne rizike za nastanak depresije, uključujući prijašnje stanje mentalnog zdravlja, promjene u međuljudskim odnosima, nasilje i promjene u odnosu s partnerom.

Nakon 4 godine, čak 14.5% žena je patilo od depresije, što je najveći postotak u odnosu na sva razdoblja prije. Najveći rizik od nastanka depresije su imale žene koje su doživljavale neki oblik nasilja od strane partnera.

Također, istraživanje je pokazalo da je njih čak 40% je imalo blage simptome depresije. Depresiju je potrebno početi liječiti već kod prisutnosti prvih simptoma, koji se mogu činiti bezopasnima, prenosi WebMD.

"Ove rezultate možemo shvatiti kao upozorenje da o mentalnom zdravlju žena nakon poroda još uvijek znamo jako malo", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Hannah Woolhouse.

Znanstvenici ističu da je potrebno poraditi na dijagnosticiranju problema s mentalnim zdravljem tijekom trudnoće i godinama nakon trudnoće.

Zdravstvena služba ne posvećuje dovoljno pažnje majkama i često nekvalitetno provode testiranja. Sve to vodi nepotrebnomu uzrujavanju majki, ali i njihovih obitelji.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti