Što očekivati ​​nakon vaginalnog poroda

Što očekivati ​​nakon vaginalnog poroda

Što očekivati ​​nakon vaginalnog poroda
  • Objavljeno: Subota, 26.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trudnoća mijenja vaše tijelo na više načina nego što možete zamisliti, i to ne prestaje kada se beba rodi. Postporođajna skrb uključuje brigu o stanjima poput upale dojki, promjena na koži, gubitka kose i još mnogo, mnogo toga. Evo što možete očekivati ​​nakon vaginalnog porođaja.

Vaginalna bol

Ako ste imali epiziotomiju, rana može uzrokovati nelagodu nekoliko tjedana, nakon poroda, posebice kad hodate ili sjedite. Koristite led kako bi ohladili bolno područje i time si makar nakratko pomogli. Držite ranu čistom. Nakon korištenja toaleta isperite tkivo između vaginalnog otvora i anusa.

Ako se bol pojačava ili rana postane vruća, natečena, bolna ili proizvodi iscjedak, obratite se liječniku.

Vaginalni iscjedak

Imat ćete iscjedak iz rodnice do šest tjedana nakon poroda. Očekujte prvih nekoliko dana krvavi iscjedak. Iscjedak će postepeno promijeniti boju, iz ružičaste ili smeđe do žute ili bijele. Da biste smanjili rizik od infekcije, koriste higijenske uloške umjesto tampona.

Ne uznemirujte se ako povremeno primijetite krvne ugruške. Obratite se liječniku ako:

  • imate jako krvarenje
  • iscjedak ima neugodan miris
  • primjećujete ugruške veće od loptice za golf
  • imate groznicu ili povišenu temperaturu

Tijekom prvih nekoliko dana nakon poroda možda ćete osjećati lagane kontrakcije, kao trudove. Ove kontrakcije, koje često nalikuju menstrualnim grčevima, sprječavaju prekomjerno krvarenje sažimanjem krvnih žila u maternici. Često se javljaju tijekom dojenja. Liječnik može preporučiti sredstvo protiv bolova ako je potrebno.

Kontaktirajte svog liječnika, ako imate temperaturu ili je trbuh osjetljiv na dodir. Ovi znakovi i simptomi mogu ukazivati ​​na infekciju maternice.

Problemi s mokrenjem

Otekline ili modrice tkiva oko mjehura i uretre mogu dovesti do poteškoća s mokrenjem. Ovaj problem se obično rješava sam od sebe. Obratite se svom liječniku ako imate bilo kakve simptome infekcije mokraćnog sustava. Na primjer:

  • osjećate bol prilikom mokrenja
  • osjećate da ne možete u potpunosti isprazniti mjehur
  • imate neuobičajeno čest nagon za mokrenjem

Možete osjetiti curenje mokraće kada kašljete ili se smijete. Srećom, ovaj problem obično nestaje u roku od tri mjeseca. U međuvremenu, nosite higijenske uloške i radite Kegelove vježbe.

Hemoroidi

Ako primijetite bol tijekom pražnjenja crijeva i osjećate oteklinu u blizini anusa, može se raditi o hemoroidima. Kako bi si olakšali nelagodu, lezite u toplu kadu ili stavite ohlađene jastučiće na bolno područje.

Da biste spriječili zatvor i naprezanje, koji potiču nastanak hemoroida, jedite hranu bogatu vlaknima, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica i pijte puno vode. Budite fizički aktivni koliko je to moguće.

Curenje mlijeka

Nekoliko dana nakon poroda, grudi mogu postati teške, natečene i osjetljivije. Curenje mlijeka je još jedan čest problem za nove mame. Ne možete učiniti ništa da se zaustavi curenje, ali nošenje jastučića unutar grudnjak može pomoći.

Gubitak kose i promjene na kožni

Tijekom trudnoće, povišena razina hormona može poremetiti normalan gubitak kose. Kosa je bujna i gusta. Nakon poroda, vaše tijelo odbacuje višak vlasi odjednom. U roku od šest mjeseci, vaša kosa će se najvjerojatnije vratiti u normalu.

Strije neće nestati nakon poroda, ali će na kraju iz crvenkasto ljubičastih postati bijele.

Promjene raspoloženja

Porod aktivira snažne emocije. Promjene raspoloženja, razdražljivost, žalost i tjeskoba su često jedne od njih. Mnogo novih majki iskusi blage depresije, koje se ponekad zovu baby blues. Baby blues se obično povuče u roku od tjedan ili dva. U međuvremenu, dobro se brinite o sebi. Pokušajte spavati što je više moguće. Ako se depresija produbljuje ili se osjećate beznadno i tužno većinu vremena, obratite se svom liječniku što prije.

Gubitak težine

Nakon poroda, vjerojatno ćete se osjećati klonuo. Možda ćete čak i izgledati kao da ste još uvijek trudni. Ne brinite. To je savršeno normalno. Većina žena izgubiti oko 5 kilograma tijekom poroda, uključujući težinu bebe, posteljicu i amnionske tekućine. Tijekom prvog tjedna nakon poroda, izgubit ćete dodatnu težinu zbog gubitka tekućine. Nakon toga, zdrava prehrana i redovita tjelovježba mogu pomoći da se postupno vratite na težinu prije trudnoće.

Pregled nakon poroda

Oko šest tjedana nakon poroda, vaš liječnik će pregledati vaginu, vrat maternice i maternicu kako bi bio siguran da se dobro oporavljate. Ovo je odlično vrijeme za razgovor o kontracepciji, dojenju i o tome kako ste privikavate na život s novim djetetom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije