Kada pomičemo sat i zašto to radimo?

Kada pomičemo sat i zašto to radimo?

Kada pomičemo sat i zašto to radimo?
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.03.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osim lijepog i sunčanog vremena, bogatog zelenila i mirisnog cvijeća, proljeće donosi još jednu promjenu a to je pomicanje sata. Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 26. ožujka, kada pomičemo sat sa 2 na 3 sata. Ovim potezom smo produžili dan, ali izgubili jedan sat sna. Suprotno tome, u listopadu pomičemo sat unazad.

Zašto mijenjamo satove?

Pomicanje satova prvi put je uvedeno za vrijeme Prvog svjetskog rata od strane Njemačke i Austrije, a potom i saveznika, kako bi uštedjeli na korištenju ugljena. Ta ideja je ostala prihvaćena sve do danas, pod objašnjenjem da na taj način štedimo električnu energiju.

Isprobajte 7 načina koji će vas osloboditi proljetnog umora!

Koje su prednosti i mane pomicanja sata?

Prednosti pomicanja sata su ušteda energije, manje prometnih nesreća i zločina, a postoje i oni koji tvrde da je pomicanje sata dobro za posao jer dan traje duže. Protivnici ovog običaja smatraju da ne postoji jasno dokazana ušteda električne energije i da pomicanje sata dovodi do brojnih zdravstvenih problema.

Prema nekim istraživanjima, ljetno računanje vremena pogoduje zdravlju djece. Istraživači su napravili istraživanje na uzorku od 23.000 djece u dobi od 5 do 16 godina u Engleskoj, Australiji, SAD-u, Norveškoj, Danskoj, Estoniji, Švicarskoj, Brazilu i portugalskom otoku Madeira. Kako bi ispitali utjecaj dnevnog svjetla na razinu aktivnosti, djeca su nosila uređaje za mjerenje kretanja tijela. Znanstvenici su otkrili da je ukupna razina dnevnih aktivnosti za 20% veća nego u zimskim danima.

Neki od nedostataka koje donosi promjena sata su umor i osjećaj iscrpljenosti. Da biste to izbjegli, dan prije nego se pomiče sat krenite sat vremena ranije na spavanje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti