Što će se STVARNO dogoditi kad ne pijete dovoljno vode?

Što će se STVARNO dogoditi kad ne pijete dovoljno vode?

Što će se STVARNO dogoditi kad ne pijete dovoljno vode?
  • Objavljeno: Srijeda, 31.05.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Otprilike 60% mase prosječne odrasle osobe jest voda. Dob, građa tijela, spol i zdravstveno stanje imaju utjecaja na taj postotak, no većinu ljudskog tijela, zapravo, čini voda. Voda je ključna za rad svih sustava u tijelu, popis njezinih funkcija je dugačak. Na primjer, voda pomaže tijelu da se riješi otpadnih spojeva kroz urin, pomaže održati optimalnu temperaturu tijela znojenjem, te je glavna komponenta tekućina koje štite mozak i fetus. Ovo su samo neki od tjelesnih procesa u kojima je voda nužna. S obzirom na njezinu važnu ulogu, nedovoljnan unos vode može imati mnoge neželjene posljedice.

Iako je pijenje vode jedan od najboljih načina za održavanje hidratacije, dobra je vijest da to nije jedini način da povećate unos tekućine. Voda, čaj, kava, sok i mlijeko samo su neki od načina na koje se hidrirati, a konzumacija voća i povrća također može pomoći u tome. Dinja, celer, krastavac i rajčica samo su neke od namirnica koje će pridonijeti tome da dostignete poželjnu razinu vode u tijelu.

Budući da voda ima toliko bitnih funkcija u organizmu, ne čudi da nedovoljan unos tekućine može imati značajne i zabrinjavajuće učinke. Nastavite čitati i saznat ćete što se događa vašem tijelu kada ne pijete dovoljno vode.

Možda ćete se osjećati gladnije

Ako se tijekom dana osjećate gladnije nego inače, to može biti zato što ne pijete dovoljno tekućine. Kada ste dehidrirani, tijelo vam može slati signale gladi kako biste jeli više slane ili škrobne hrane koja zadržava vodu u vašem tijelu. Sljedeći put kad posegnete za još jednom šakom krekera, pokušajte prvo popiti malo vode da vidite hoće li vas to zadovoljiti. Dok hrana i piće na bazi ugljikohidrata, te elektroliti, poput natrija, mogu pomoći u hidrataciji, obična voda je i dalje dovoljno dobar izbor - i može vas spriječiti da unosite višak kalorija.

Mogu se javiti glavobolje

Dok glavobolje mogu biti uzrokovane brojnim čimbenicima, dehidracija je najčešći krivac. Umjesto da sljedeći put kad osjetite pulsirajuću bol posegnete za lijekom protiv bolova, pokušajte najprije popiti čašu vode. Kako biste izbjegli ovaj simptom dehidracije u budućnosti, nastojte redovito piti vodu tijekom dana. U pravilu, ako osjetite žeđ, moguće je da već kasnite s unosom tekućine.

Možete imati zatvor

Kako tekućina pomaže u podmazivanju zglobova i tkiva u vašem tijelu, tako i potpomaže prolazak sadržaja crijeva kroz probavni trakt. Ako ne pijete dovoljno tekućine, to može usporiti proces pražnjenja, što dovodi do neugodnog nakupljanja stolice u crijevima. Osim što se će produžiti razmak između posjeta kupaonici, vaša se stolica također može stvrdnuti, što može dovesti do naprezanja tijekom obavljanja nužde i na kraju povećati rizik od hemoroida.

Možda ćete se osjećati umornije

Ako su pića s kofeinom i šećerom vaša omiljena pića za održavanje energije, umjesto toga pokušajte neka od tih pića zamijeniti vodom kako biste podigli razinu energiju. To bi moglo dovesti do poboljšane hidratacije i smanjiti "mamurluk" od kofeina i šećera koji možete osjetiti sat ili dva nakon što ste popili piće. Iako pića s kofeinom mogu doprinijeti vašoj cjelokupnoj hidrataciji, ona imaju blagi diuretski učinak, što dovodi do pojačanog mokrenja.

Mogao bi se povećati rizik od toplotnog udara

Toplinski grčevi, toplinska iscrpljenost i toplinski udar povezani su s dehidracijom. Simptomi toplotnog udara su, između ostalog, vruća, suha koža, visoka tjelesna temperaturom i slabost. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, trebali biste piti tekućinu i odmah se obratiti zdravstvenom radniku.

Vaš se metabolizam može usporiti

Unos dovoljne količine tekućine ima mnogo prednosti, a jedna od njih može biti gubitak težine. Jedno je istraživanje pokazalo da se kod sudionika metabolizam ubrzao za 30% nakon što su popili približno pola litre vode. Istraživači su također primijetili da povećanjem unosa vode za 1,5 litara dnevno možete sagorjeti dodatnih 17 400 kalorija tijekom godine dana! To može značajno utjecati na vaše ciljeve mršavljenja.

Možda ćete imati problema s koncentracijom

Teško vam je zadržati pozornost tijekom svakodnevnih zadataka? To bi moglo biti povezano s razinom hidratacije. Vaš se mozak sastoji od 80% vode pa čak i blaga dehidracija može utjecati na pamćenje i pozornost, kažu istraživanja. Zapravo, uslijed teže dehidracije javljau se čak i ozbiljniji neurološki simptome, poput zbunjenosti i delirija.

Ubrzani otkucaji srca

Bilo da sjedite na mjestu i radite, gledate televiziju ili idete na trčanje, ako primijetite veći broj otkucaja srca nego inače, to bi moglo biti povezano s dehidracijom. Kada ne pijete dovoljno tekućine, vaše srce mora više raditi kako bi pumpalo krv kroz tijelo, što rezultira povećanjem pulsa. Kako biste pomogli svom kardiovaskularnom sustavu da radi učinkovitije, započnite dan s puno tekućine i redovito posežite za vodom i drugim tekućinama tijekom dana.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije