Kako izbjegavanje sunca utječe na zdravlje?

Kako izbjegavanje sunca utječe na zdravlje?

Kako izbjegavanje sunca utječe na zdravlje?
  • Objavljeno: Subota, 18.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jako puno ljudi izbjegava izlaganje suncu zbog straha od nastanka raka. No, neizlaganje suncu može biti štetnije za zdravlje od izlaganja. Veliki broj istraživanja je pokazao da boravak u prirodi ima pozitivan utjecaj na zdravlje cjelokupnog organizma, uključujući fizičko, mentalno i psihičko zdravlje.

Saznajte zašto je sunčeva svjetlost važna za srce!

Nedavno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da manjak izlaganja suncu može povećati rizik od nastanka raka dojke. Znanstvenici su istraživanje proveli na laboratorijskim miševima i otkrili su direktnu povezanost između manjka vitamina D i povećanog rizika od nastanka i širenja stanica raka dojke.

Iako je potrebno provesti daljnja istraživanja, možemo sa sigurnošću reći da manjak vitamina D povećava rizik od nastanka različitih vrsta raka, izjavio je voditelj istraživanja prof. Brian Feldman.

U drugom istraživanju znanstvenika iz Švedske se pokazalo da žene koje više vremena provode izlažući se suncu, imaju manji rizik od nastanka kancerogenih stanica i srčanih bolesti. Istraživanje je trajalo 20 godina, a rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Internal Medicine.

Druga istraživanja su pokazala da osobe koje izbjegavaju sunce imaju kraći životni vijek jer imaju povećan rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Sunce je najbolji izvor vitamina D. Postoji svega nekoliko namirnica koje sadrže vitamin D, a to su gljive, riba, žumanjak, obogaćeno mlijeko, mliječni proizvodi i žitarice. Ipak, hrana neće zadovoljiti tjelesnu potrebu za vitaminom D kao sunce.

Manjak vitamina D je jako čest pa stručnjaci ističu da se posavjetujete s liječnikom oko uzimanja suplemenata, naročito ako jako malo vremena provodite izlažući se suncu.

Saznajte koji simptomi upućuju na manjak vitamina D!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti