Kako krvna grupa utječe na pamćenje?

Kako krvna grupa utječe na pamćenje?

Kako krvna grupa utječe na pamćenje?
  • Objavljeno: Petak, 12.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nedavno istraživanje američkih znanstvenika otkriva da osobe s krvnom grupom AB, koja je ujedno i najrjeđa krvna grupa u svijetu, imaju za gotovo 2 puta veći rizik od nastanka problema s pamćenjem, ali i težih bolesti pamćenja, kao što je demencija.

U istraživanju je sudjelovalo 30000 osoba. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama. Znanstvenici su ispitali cjelokupno zdravstveno stanje sudionika i oni su morali rješavati testove pamćenja.

Rezultati su pokazali da osobe s krvnom grupom AB, u odnosu na osobe s ostalim krvnim grupama, imaju za čak 82% veći rizik od nastanka problema s pamćenjem i slabljenja kognitivnih sposobnosti, kao i nastanka ozbiljnih poremećaja pamćenja, kao što je demencija.

Iako znanstvenicima nije u potpunosti jasan uzrok i povezanost pamćenja s krvnom grupom, znaju da je krvna grupa povezana s određenim genetskim predispozicijama, kao što je stvaranje krvnih ugrušaka i cirkulacija krvi, koji igraju važnu ulogu u zdravlju mozga i pamćenju.

Krv sadrži poprilično malu količinu proteina. Krvni proteini su usko povezani s rizikom od nastanka različitih bolesti kardiovaskularnog sustava. S obzirom da mozak ne može adekvatno funkcionirati bez krvi i kisika, funkcija tih proteina je ključna i o njoj mozak ovisi. Ako dođe do grušanja krvnih proteina, tada može doći do poteškoća s pamćenjem.

Trebate li se zabrinuti ako imate krvnu grupu AB? Znanstvenici ističu da je za to prerano jer su rezultati istraživanja preliminarni i trebaju biti ocjenjeni od strane vanjskih stručnih suradnika.

Zapamtite da zdrave životne navike (redovita tjelovježba, uravnotežena prehrana, prestanak pušenja, umjerena konzumacija alkohola i slično) mogu pomoći u prevenciji problema s pamćenjem. Svoj mozak možete u što boljoj formi držati tako da učite kroz čitav život, redovito čitate i isprobavate nove aktivnosti.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti