Kako krvna grupa utječe na pamćenje?

Kako krvna grupa utječe na pamćenje?

Kako krvna grupa utječe na pamćenje?
  • Objavljeno: Petak, 12.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nedavno istraživanje američkih znanstvenika otkriva da osobe s krvnom grupom AB, koja je ujedno i najrjeđa krvna grupa u svijetu, imaju za gotovo 2 puta veći rizik od nastanka problema s pamćenjem, ali i težih bolesti pamćenja, kao što je demencija.

U istraživanju je sudjelovalo 30000 osoba. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama. Znanstvenici su ispitali cjelokupno zdravstveno stanje sudionika i oni su morali rješavati testove pamćenja.

Rezultati su pokazali da osobe s krvnom grupom AB, u odnosu na osobe s ostalim krvnim grupama, imaju za čak 82% veći rizik od nastanka problema s pamćenjem i slabljenja kognitivnih sposobnosti, kao i nastanka ozbiljnih poremećaja pamćenja, kao što je demencija.

Iako znanstvenicima nije u potpunosti jasan uzrok i povezanost pamćenja s krvnom grupom, znaju da je krvna grupa povezana s određenim genetskim predispozicijama, kao što je stvaranje krvnih ugrušaka i cirkulacija krvi, koji igraju važnu ulogu u zdravlju mozga i pamćenju.

Krv sadrži poprilično malu količinu proteina. Krvni proteini su usko povezani s rizikom od nastanka različitih bolesti kardiovaskularnog sustava. S obzirom da mozak ne može adekvatno funkcionirati bez krvi i kisika, funkcija tih proteina je ključna i o njoj mozak ovisi. Ako dođe do grušanja krvnih proteina, tada može doći do poteškoća s pamćenjem.

Trebate li se zabrinuti ako imate krvnu grupu AB? Znanstvenici ističu da je za to prerano jer su rezultati istraživanja preliminarni i trebaju biti ocjenjeni od strane vanjskih stručnih suradnika.

Zapamtite da zdrave životne navike (redovita tjelovježba, uravnotežena prehrana, prestanak pušenja, umjerena konzumacija alkohola i slično) mogu pomoći u prevenciji problema s pamćenjem. Svoj mozak možete u što boljoj formi držati tako da učite kroz čitav život, redovito čitate i isprobavate nove aktivnosti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti