Kako krvna grupa utječe na rizik od nastanka demencije?

Kako krvna grupa utječe na rizik od nastanka demencije?

Kako krvna grupa utječe na rizik od nastanka demencije?
  • Objavljeno: Utorak, 09.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Brain Research Bulletin, otkriva da krvna grupa može imati utjecaj na rizik od nastanka demencije.

Naime, u istraživanju su znanstvenici ustanovili da osobe, koje imaju krvnu grupu 0, imaju veći postotak sive tvari u mozgu, što upućuje na smanjen rizik od nastanka kognitivnih bolesti, kao što je Alzheimerova bolest.

Znanstvenici su analizirali snimke mozga kod 189 sudionika. Računali su volumen sive tvari mozga i proučavali povezanost između volumena sive tvari i krvnih grupa. Rezultati su pokazali da sudionici, čija je krvna grupa 0, imaju veći volumen sive na pojedinim dijelovima mozga, u odnosu na osobe s drugim krvnim grupama.

Prethodna istraživanja su pokazala da osobe, koje imaju veći volumen sive tvari mozga na području malog mozga (cerebeluma), imaju manji rizik od nastanka demencije.

"Rezultati našeg istraživanja upućuju da osobe, čija je krvna grupa 0, imaju manji rizik od nastanka kognitivnih poremećaja kasnije u životu, naročito Alzheimerove bolesti", izjavio je voditelj istraživanja prof. Matteo DeMarco.

Međutim, znanstvenici ističu da je potrebno provesti dodatna istraživanja u kojima će uključiti i druge biološke mehanizme koji bi mogli utjecati na rizik od nastanka demencije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti