Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Niskokalorična pića s nekaloričnim sladilima pomažu u mršavljenju

Niskokalorična pića s nekaloričnim sladilima pomažu u mršavljenju

Niskokalorična pića s nekaloričnim sladilima pomažu u mršavljenju
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.09.2014.
  • Broj pregleda: 49
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Revolucionarno kliničko ispitivanje objavljeno u časopisu Obesity ponovno je potvrdilo kako pića zaslađena niskokaloričnim i nekaloričnim sladilima mogu pomoći u mršavljenju uz uvjet da se rabe dosljedno.

Klinička studija koja je obuhvatila 303 sudionika i trajala dvanaest tjedana, provedena pod vodstvom istraživača prof. Jamesa Hilla, mjerila je utjecaj pića s niskokaloričnim i nekaloričnim sladilima na mršavljenje u sklopu bihevioralnog dijetalnog programa.

Pokazala je da su ljudi koji su pili pića s niskokaloričnim i nekaloričnim sladilima izgubili 44 % više tjelesne težine - prosječno 5,95 kg u dvanaest tjedana - od ispitanika iz kontrolne skupine koji su pili vodu i izgubili prosječno 4,09 kg u istom razdoblju. Skupina koja je pila pića s niskokaloričnim i nekaloričnim pićima također je izvijestila o manjem osjećaju gladi od ispitanika iz kontrolne skupine koja je pila samo vodu.

Ta otkrića pribrajaju se brojnim dokazima koji pokazuju da su pića s niskokaloričnim i nekaloričnim sladilima korisna mogućnost izbora za osobe koje nastoje smanjiti ili kontrolirati unos kalorija, a ipak i dalje uživati u slatkim okusima.

Podaci predstavljeni na Konferenciji Međunarodne udruge za sladila (International Sweeteners Association - ISA) su pokazali da se ljudi, koji odabiru pića zaslađena niskokaloričnim i nekaloričnim sladilima, također češće pridržavaju zdravijeg, uravnoteženijeg načina prehrane i da su tjelesno aktivniji. Međunarodna udruga za sladila smatra da pića s niskokaloričnim i nekaloričnim sladilima imaju korisnu ulogu u osmišljavanju i održavanju uravnoteženog načina prehrane.

Odabir proizvoda zaslađenih niskokaloričnim sladilima osigurava slatkoću bez kalorija i može dati koristan doprinos u zdravoj prehrani s kontroliranim unosom kalorija. Takvi su proizvodi također dobri za zube.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti