Stanja koja utječu na razinu inteligencije

Stanja koja utječu na razinu inteligencije

Stanja koja utječu na razinu inteligencije
  • Objavljeno: Srijeda, 10.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nema sumnje u to da je povezanost između uma i tijela jaka, ali novo istraživanje upućuje da neka stanja i poremećaji mogu utjecati i na vaš kvocijent inteligencije.

Infekcije

Prema jednom istraživanju, objavljenom u časopisu PLoS One, infekcije mogu imati negativan učinak na kvocijent inteligencije. Osobe, koje imaju oslabljeni imunološki sustav i češće su bolesne, daju slabije rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti. Znanstvenici vjeruju da je za to zaslužna upala koja mijenja način na koji moždane stanice međusobno komuniciraju.

Rak

U jednom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Clinical Oncology, su znanstvenici ustanovili da osobe, koje prolaze kroz kemoterapiju, daju slabije rezultte na testovima kognitivnih sposobnosti, naročito na području pamćenja i brzine shvaćanja informacija.

Nesanica

Znanstvenici su proveli jedno istraživanje na laboratorijskim miševima tijekom kojega su pratili učinak manjka sna na zdravlje i funkcioniranje mozga. Rezultati, koji su objavljeni u časopisu The Journal of Neuroscience, upućuju da manjak sna bez sumnje negativno djeluje na kognitivne funkcije. Bez dovoljne količine sna, neuroni ne mogu funkcionirati pravilno.

Lajmska bolest

Jedno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da su oslabljene kognitivne funkcije jedan od simptoma lajmske bolesti. Lajmska bolest uzrokuje smanjenje dotoka krvi u mozak, zbog čega mu nakon nekog vremena počinje nedostajati kisika i on ne može funkcionirati pravilno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti