Kako mišiće održati mladima?

Kako mišiće održati mladima?

Kako mišiće održati mladima?
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema znanstvenicima s Tajvana, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism, postoje koraci koje možete provesti da biste svoje mišiće što dulje održali mladima. Smanjenje unosa kalorija je ključno za postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine.

Prethodna istraživanja, provedena na ljudima i laboratorijskim životinjama, su pokazala da ograničenje unosa kalorija može pomoći u prevenciji bolesti krvožilnog sustava, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Ovo istraživanje je pokazalo da ograničenje unosa kalorija može pomoći u održavanju mišića u najboljoj mogućoj formi i prevenciji prijevremenog starenja mišića. Naime, kada smanjite unos kalorija, stanice mišića počinju puno bolje koristiti antioksidacijske spojeve i na taj način direktno smanjuju štetno djelovanje slobodnih radikala.

Za slobodne radikale su brojna istraživanja su pokazala da mogu uzrokovati prijevremeno starenje stanica i povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Znanstvenici su istraživanje proveli na laboratorijskim miševima. Istraživanje je trajalo 14 tjedana, a znanstvenici su svakih nekoliko tjedana miševima dodatno smanjivali broj kalorija.

Kada su uspoređivali rad mišića kod miševa, kojima su ograničili unos kalorija i onih kojima nisu, shvatili su da smanjenje unosa kalorija povećava mišićnu masu i pospješuje apsorpciju hranjivih tvari.

Na početku istraživanja su miševi, kojima su znanstvenici ograničili unos kalorija, imali manji postotak mišićne mase, u odnosu na kraju. Također su imali bolji rad metabolizma i stabilniju razinu šećera.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti