Koliko zapravo možete ubrzati svoj metabolizam?

Koliko zapravo možete ubrzati svoj metabolizam?

Koliko zapravo možete ubrzati svoj metabolizam?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Lista koraka koje možete napraviti da biste ubrzali svoj metabolizam je uistinu dugačka (pijte zeleni čaj, povećajte mišićnu masu, jedite ljute papričice, itd.). No, kada je u pitanju postizanje svoje idealne tjelesne težine, koliko zapravo jesu ti savjeti korisni? Stručnjaci ističu da baš i nisu.

Rad vašeg metabolizma većinom ovisi o dva faktora: vašoj genetici i trenutnoj tjelesnoj težini. Ako vaši roditelji imaju usporen metabolizam, vjerojatno ćete ga imati i vi. Ne postoji puno toga što možete napraviti po tom pitanju.

Također, što više kilograma imate, to je vaš metabolizam zapravo brži. Netko, tko je pretilo, u toku dana troši uistinu velik broj kalorija. S druge strane, što manji broj kilograma imate, to je vaš metabolizam sporiji. Na kraju krajeva, manje kalorija je potrebno trošiti za održavanje rada svih organskih sustava kod mlađe osobe.

Ipak, iako ne možete napraviti puno toga po pitanju ubrzanja metabolizma, možete potrošnju kalorija u toku dana povećati. Primjerice, istraživanja su pokazala da 2 do 4 šalice čaja dnevno mogu povećati broj potrošenih kalorija u toku dana za 50.

Što se tiče tjelovježbe, tu ne možete pogriješiti. Tjelovježba potiče rad metabolizma i jedina je koja zapravo može dugoročno vaš metabolizam učiniti bržim. Vježbanjem se povećava postotak mišićnog tkiva, a mišići su ti koji zapravo sagorijevaju kalorije. Ako izgubite oko 0.5 kilograma masnog tkiva i zamijenite ga s 1 kilogramom mišićnog tkiva, to će definitivno ubrzati rad vašeg metabolizma.

Za ubrzanje metabolizma i povećanje potrošnje kalorija je ključno što češće biti u pokretu. Na kraju krajeva, postizanje i zadržavanje zdrave tjelesne težine nije toliko jednostavno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti