Postoji čak šest vrsta pretilosti

Postoji čak šest vrsta pretilosti

Postoji čak šest vrsta pretilosti
  • Objavljeno: Subota, 25.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema znanstvenicima sa Sveučilišta Sheffield i Harvard, postoje različiti tipovi pretilosti. Kada su proveli analizu na pretilim osobama, ustanovili su da se pretilost može podijeliti u šest kategorija.

U istraživanju je sudjelovalo 4144 pretilih odraslih osoba. Svaka osoba, od kojih su 56% njih bile žene, je imala indeks tjelesne mase veći od 30 (prosječan indeks tjelesne mase je bio 34), a prosječna dob 56.

Nakon prikupljanja podataka o životnom stilu sudionika, njihovoj prehrani, razini fizičke aktivnosti i prethodnom ulaganju truda u mršavljenje, znanstvenici su mogli identificirati oblike ponašanja i karakteristike te sukladno tome pretilost razvrstati u šest kategorija:

  • Zdrave mlade žene, koje još uvijek nisu razvile zdravstvene komplikacije uzrokovane pretilošću, kao što je dijabetes tipa 2.
  • Pretili muškarci, koji prekomjerno konzumiraju alkohol (najmanje 12 alkoholnih pića tjedno).
  • Nesretne i anksiozne osobe srednje životne dobi, najčešće žene koje pate od mentalnih poremećaja.
  • Zdrave odrasle osobe, generalno dobrog zdravstvenog stanja, ali koje prekomjerno unose alkohol i pate od visoke razine krvnog tlaka.
  • Fizički bolesne, ali sretne starije osobe, s dobrim mentalnim zdravljem, ali koje pate od kroničnih bolesti, kao što je artritis.
  • Osobe slabijeg ekonomskog statusa i koje pate od većeg broja kroničnih bolesti, u odnosu na druge pretile osobe.

U njihovom istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Journal of Public Health, znanstvenici ističu da je prepoznavanje tipa pretilosti važan korak u borbi protiv pretilosti.

Izuzev prekomjernog unosa alkohola, svakodnevnog prejedanja i manjka fizičke aktivnosti, faktori koji su uzrokovali pretilost su dramatično varirali među skupinama, a identificiranje tih faktora bi moglo pomoći liječnicima da razviju individualiziran pristup prema liječenju pretilosti kod svojih pacijenata.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti