Postoji čak šest vrsta pretilosti

Postoji čak šest vrsta pretilosti

Postoji čak šest vrsta pretilosti
  • Objavljeno: Subota, 25.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema znanstvenicima sa Sveučilišta Sheffield i Harvard, postoje različiti tipovi pretilosti. Kada su proveli analizu na pretilim osobama, ustanovili su da se pretilost može podijeliti u šest kategorija.

U istraživanju je sudjelovalo 4144 pretilih odraslih osoba. Svaka osoba, od kojih su 56% njih bile žene, je imala indeks tjelesne mase veći od 30 (prosječan indeks tjelesne mase je bio 34), a prosječna dob 56.

Nakon prikupljanja podataka o životnom stilu sudionika, njihovoj prehrani, razini fizičke aktivnosti i prethodnom ulaganju truda u mršavljenje, znanstvenici su mogli identificirati oblike ponašanja i karakteristike te sukladno tome pretilost razvrstati u šest kategorija:

  • Zdrave mlade žene, koje još uvijek nisu razvile zdravstvene komplikacije uzrokovane pretilošću, kao što je dijabetes tipa 2.
  • Pretili muškarci, koji prekomjerno konzumiraju alkohol (najmanje 12 alkoholnih pića tjedno).
  • Nesretne i anksiozne osobe srednje životne dobi, najčešće žene koje pate od mentalnih poremećaja.
  • Zdrave odrasle osobe, generalno dobrog zdravstvenog stanja, ali koje prekomjerno unose alkohol i pate od visoke razine krvnog tlaka.
  • Fizički bolesne, ali sretne starije osobe, s dobrim mentalnim zdravljem, ali koje pate od kroničnih bolesti, kao što je artritis.
  • Osobe slabijeg ekonomskog statusa i koje pate od većeg broja kroničnih bolesti, u odnosu na druge pretile osobe.

U njihovom istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Journal of Public Health, znanstvenici ističu da je prepoznavanje tipa pretilosti važan korak u borbi protiv pretilosti.

Izuzev prekomjernog unosa alkohola, svakodnevnog prejedanja i manjka fizičke aktivnosti, faktori koji su uzrokovali pretilost su dramatično varirali među skupinama, a identificiranje tih faktora bi moglo pomoći liječnicima da razviju individualiziran pristup prema liječenju pretilosti kod svojih pacijenata.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti