Kako pomoći četveronožnom ljubimcu kada ostari?

Kako pomoći četveronožnom ljubimcu kada ostari?

Kako pomoći četveronožnom ljubimcu kada ostari?
  • Objavljeno: Subota, 01.12.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Naši ljubimci jednom kada uđu u seniorsku dob počinju pokazivati značajne promjene. Godine neizbježno donose promjene, a psi ih osjećaju i pokazuju svojim ponašanjem. Mogu osjećati nervozu i postati usporeni i preplašeni, zbog čega neki reagiraju agresivnije, a za vlasnika je sasvim sigurno najbolnija situacija kada budu bezvoljni i ne surađuju s obitelji kao nekada.

Što kad našem vjernom četveronožnom prijatelju ponestane živahnosti? Možemo li nešto učiniti za svog psa kako bi se on i dalje osjećao sretno i kako bi mu osigurali kvalitetu života i u starijoj dobi?

Starenje psa ne može se zaustaviti ili spriječiti, ali našem ljubimcu možemo pomoći ako mu pružimo više pažnje i strpljenja.Važan naglasak je i na prehrani koju je potrebno prilagoditi dobi psa. Upravo zato, znanstvenici i veterinari razvili su PRO PLAN OPTIAGE hranu za starije pse - dokazano pomaže ublažiti posljedice starenja kod pasa.Vlasnici koji su koristli ovu hranuprepoznali su promjene u ponašanju psa već nakon 30 dana. Starost psa bit će kvalitetnija, a suživot s njime uzbudljiv kao i prije.

Što mislite tko je dominantniji? Pas ili mačka?

Sibirski haski Chaka, mješanka Maša i mops Ron su stariji psi. Usprkos godinama, radoznali su i puni ljubavi, ali njihovi vlasnici su se već susreli s prvim znakovima njihove starosti.

"Chaka je pomalo lijen pas. Nije pretjerano zainteresiran za igru ili izlaske u šetnju. Prije mjesec dana odlučio sam promijeniti njegovu prehranu. Iako je jako izbirljiv, na moju sreću, Chaka ju je dobro prihvatio, a s vremenom primijećujem da je postao razigraniji i da ga više vesele šetnje. No, i dalje nevoljko daje šapu!", naglašava pjevač Luka Nižetić, vlasnik 8-godišnjeg haskija.

Mops Ron star 13 godina, četveronožni je ljubimac veterinarke Saše Španović, koja priznaje da je Ron do sada hranjen uglavnom kuhanom hranom i konzervama. I ona odlučila ublažiti Ronovu starost promjenom hrane i prilagodbom obroka.

"Povod za to bila je Ronova osjetljivija probava, a ima i problem sa žvakanjem hrane jer nema više zube. Uz novu hranu je živnuo, bolji je u interakciji s drugim psima i živahniji.", zaključuje Saša.

Blogerica i kostimografkinja Ljupka Tanevska udomila je psa Mašu, staru 7 godina. Prvi znakovi starosti koje je Ljupka primijetila kod Maše bili su smanjenja aktivnost i koncentracija za igru.

Znate li da psi mogu prepoznati tko je dobar, a tko loš!

"Primijenila sam kraće, ali češće šetnje s Mašom i prilagodila sam joj obroke - lakšu hranu i manje količine. Postala je bolja u interakciji s drugim psima i naučila je jedan novi trik, pa sada zna prepoznati kako joj tko baca lopticu tako da je donosi na ruku ili nogu.", naglašava Ljupka.

Ukoliko ste i vi kod svog psa starije dobi primijetili smanjeni interes za igru, slabije pamćenje i lošije suočavanja s promjenama, možda je vrijeme da uvedete promjene u prehranu.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta za održavanje mentalne funkcije naših četveronožnih prijatelja na zavidnoj razini:

  • Naučite svog psa novim trikovima kako biste poboljšali njegovu koordinaciju i zadovoljstvo.
  • Kroz kreativne aktivnosti, kao što su traženje skrivenih igračaka i poslastica održavajte njegovu fizičku spremnost i vježbajte njegovo pamćenje.
  • Stimulirajte svjesnost svog psa i potičite ga na igru.
  • Prilagodite psu učestalost i intenzitet vježbanja. Održavajte njegovu kondiciju šetnjama, a one neka budu češće i kraće.
  • Tijekom šetnji odvedite svog ljubimca na neko novo mjesto, neka istražuje okolinu.
  • Budite strpljivi sa svojim "starim" ljubimcem, darujte mu mnogo ljubavi i pažnje.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti