Kako što uspješnije i bezbolnije sanirati rane?

Kako što uspješnije i bezbolnije sanirati rane?

Kako što uspješnije i bezbolnije sanirati rane?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Proljeće i ljeto je vrijeme kada većinu svog vremena provodimo izvan svoja četiri zida baveći se brojnim outdoor aktivnostima. Vožnja bicikla i romobila, rolanje, trčanje, planinarenje i penjanje, plivanje, igranje nogometa i bilo kojih drugih vanjskih sportova postaju sastavni dio naše proljetno-ljetne svakodnevice. Nažalost, dio naše svakodnevice postaju i razne rane, poput ogrebotina i razderotina za koje želimo da što prije zacijele.

Kako i koliko dugo je potrebno da pojedina rana zacijeli ovisi i o tome na koji način je tretiramo. Prilikom samog čina ozljeđivanja, nemojte paničariti nego smireno pristupite problemu. Prije svega utvrdite koliko je ozljeda ozbiljna, odnosno je li potrebno posjetiti liječnika ili ne.

Dobra vijest je što u većini slučajeva ozljeda nije teška, stoga je moguće samostalno ju sanirati. Prije samog procesa, potrebno je temeljito oprati i osušiti ruke. Ranu je prvo potrebno sanirati. U tome vam mogu pomoći lokalni antiseptici sa širokim spektrom antimikrobnog djelovanja. Nakon što ste sigurni da je rana čista, potrebno je osigurati optimalne uvjete za njezino zacjeljivanje. Novija su istraživanja pokazala da se zacjeljivanje ubrzava u vlažnim uvjetima jer to sprječava formiranje kraste i smanjuje mogućnost stvaranja estetskih nepravilnosti

Veliku pomoć prilikom uspješnoj zarastanja površinskih i dubokih rana (ogrebotina, razderotina, opeklina, kirurška rana, rana od dekubitusa i čireva) predstavljaju Cicatridinu mast i sprej Cicatridin. Ona djeluje zahvaljujući prisutnosti hijaluronske kiseline, mukopolisaharida koji se u velikim količinama nalazi u mnogim tkivima tijela. Hijaluronska kiselina funkcionira kao strukturalna potpora dajući tonus, trofizam i elastičnost tkivu. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da hijaluronska kiselina pomaže ubrzavanju i poboljšanju postupka reepitelizacije i obnove tkiva. Cicatridina mast i sprej omogućavaju vlažno zacjeljivanje i namijenjeni su bržoj i učinkovitijoj ponovnoj epitelizaciji tkiva. Mogu se koristiti kod opeklina, ogrebotina, porezotina, nakon kirurških zahvata, čireva i rana od dekubitusa. Vlaže kožu i čine ju mekom i podatnom.

Sve informacije o Cicatridina masti i spreju, možete doznati ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti