Kako stres i depresija utječu na srce?

Kako stres i depresija utječu na srce?

Kako stres i depresija utječu na srce?
  • Objavljeno: Petak, 22.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Veliki je broj ljudi koji pate od srčanih bolesti, a novo istraživanje otkriva da stres i depresija mogu rizik od nastanka smrti uzrokovane srčanim bolestima utrostručiti.

Osobe koje pate od srčanih bolesti su često pod velikom razinom stresa. Njihovo zdravstveno stanje povećava rizik od nastanka depresije, što ne ide u prilog već oslabljenom srcu.

"Sve osobe koje pate od srčanih bolesti trebaju redovito posjećivati liječnika i naučiti kontrolirati stres i loše raspoloženje", DailyMail prenosi izjavu prof. Lane Watkins koja je dodala kako "ako osoba primijeti da je često loše raspoložena svakako treba posjetiti stručnjaka koji će joj pomoći."

U istraživanju je sudjelovalo više od 900 osoba sa srčanim bolestima, prosječna starost sudionika je bila 62 godine. Oni su ispunjavali anketu koja je sadržavala pitanja o razini anksioznosti i depresije prije kornorarne angiografije, postupka koji mnogim osobama predstavlja veliki izvor stresa.

Rezultati ankete su pokazali da 90 osoba pati od kronične anksioznosti, njih 60 od depresije, a čak 99 njih od oba stanja.

Od 133 osobe, koje su umrle tijekom trogodišnjeg istraživanja, njih 55 je patilo od anksioznosti, depresije ili oba stanja. Čak 93 osobe su umrle samo zbog srčane bolesti, odnosno niti jedno drugo zdravstveno stanje nije bilo uzrok smrti.

Osobe koje pate od anksioznosti i/ili depresije trebaju svakodnevno pratiti svoje zdravstveno stanje. Idealno bi bilo kada bi posjetile stručnjaka koji će ih savjetovati i preporučiti razne metode i lijekove pomoću kojih će značajno smanjiti razinu anksioznosti i simptome depresije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti