Putovanje je najbolji lijek za dušu i tijelo

Putovanje je najbolji lijek za dušu i tijelo

Putovanje je najbolji lijek za dušu i tijelo
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da putovanja održavaju mladolikost i pospješuju zdravlje. Putovanja smanjuju rizik od nastanka niza psiholoških poremećaja i bolesti, kao što su depresija i anksioznost. Također smanjuju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, srčanog i moždanog udara.

Američki znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su analizirali učinak putovanja na muškarce i žene različite dobi. Došli su do sljedećih rezultata:

  • Žene koje putuju 2 puta godišnje imaju manji rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava i srčanog udara, u odnosu na žene koje putuju svakih 6 godina ili rjeđe.
  • Muškarci koji ne putuju barem jednom godišnje imaju za 20% veći rizik od nastanka prijevremene smrti i 30% veći rizik od nastanka smrti uzrokovane srčanim bolestima.
  • Prednosti putovanja su primjetljive odmah. Naime, nakon samo dan do dva, čak 89% ispitanika je imalo nižu razinu stresa.

Znanstvenici su tijekom istraživanja uzeli u obzir i druge faktore, kao što su financijska situacija sudionika, društveni status i životne navike. Također, znanstvenici su ustanovili da su putovanja izuzetno korisna za osobe treće životne dobi.

Nastavite čitati mudre lekcije za sklad, sreću i mir.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti