Kako tjelovježba pomaže u borbi protiv raka?

Kako tjelovježba pomaže u borbi protiv raka?

Kako tjelovježba pomaže u borbi protiv raka?
  • Objavljeno: Nedjelja, 31.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe, koje pate od raka, bi trebale početi svakodnevno vježbati. Naime, novo istraživanje je pokazalo da svakodnevna tjelovježba pomaže u prevenciji depresije, koja je izrazito česta među osobama, koje pate od raka. Depresija otežava oporavak, a samo 10 do 15 minuta umjerene tjelovježbe dnevno je dovoljno da se rizik od nastanka depresije svede na minimum.

Znanstvenici su proučavali djelovanje tjelovježbe na rak prostate kod laboratorijskih miševa. Podijelili su ih u dvije skupine. Jedna skupina je redovito vježbala, a druga nije vježbala uopće. Rezultati, koji su objavljeni u časopisu Journal of the National Cancer Institute, su pokazali da se protok krvi kroz stanice raka povećao za čak 200% kod miševa koji su redovito vježbali.

Iako se to na prvu pomisao može činiti lošim, povećanje protoka krvi kroz stanice raka označava povećan dotok kisika. Kada stanicama raka nedostaje kisika, one počinju oslobađati sve moguće spojeve koji potiču njihov rast i širenje kako bi imale veći dotok kisika.

Kada stanicama raka ne nedostaje kisika, njihova aktivnost se usporava. Prethodna istraživanja su pokazala da aerobna tjelovježba može pomoći u normalizaciji tkiva i usporavanju širenja stanica raka dojke. Drugim riječima, tjelovježba može pomoći u vraćanju tkiva u njegovo prvobitno stanje, odnosno stanje prije nastanka stanica raka.

Iako je istraživanje provedeno na laboratorijskim štakorima, znanstvenici ističu da tjelovježba sigurno može doprinijeti liječenju raka i kod ljudi. Sve osobe, koje pate od raka, se trebaju posavjetovati s liječnikom o uvođenju umjerene tjelovježba svaki dan.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti