Kako vegetarijanska prehrana može spriječiti rak

Kako vegetarijanska prehrana može spriječiti rak

Kako vegetarijanska prehrana može spriječiti rak
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Poznata je činjenica da vegetarijanska prehrana pomaže u borbi protiv raka, no najnovije istraživanje sugerira da nas biljke mogu zaštititi od raka na jedan potpuno novi način. One u biti mogu blokirati sposobnost rasta stanica raka.

Populacije koje troše manje mesa, a više biljne hrane imaju manji rizik od razvoja raka,a konkretno je taj rizik kod vegetarijanaca oko 50 posto niži nego kod ljudi koji jedu meso na dnevnoj osnovi.

Biljna hrana ima visoke razine antioksidansa, a oni mogu zaštititi DNA od oštećenja koje može dovesti do malignih transformacija.

Po najnovijem istraživanju, vegetarijanska prehrana može blokirati sposobnost rasta stanica raka preko procesa kojeg zovemo angiogeneza, to jest sposobnost tkiva da razvije nove krvne žile.

Ako proces angiogeneze krene naopako, nove krvne žile se ne razvijaju kada su potrebne, ili se formiranje krvnih žila nastavi, ali izvan kontrole.

Istraživači su razvili neke lijekove koji mogu pomoći smanjiti rast tumora ili čak smanjiti širenje raka tako što inhibiraju angiogenezu.

Znanstvenici poput Williama Lia, istraživača koji je na čelu Zaklade za angiogenezu u Massachusettsu, istražuju snagu određenih namirnica kako bi blokirali angiogenezu.

Biljne kemikalije u hrani kao što su kod jabuka, naranči, kupina, povrća poput rajčice ili bundeve i slične, čini se da bi mogle spriječiti angiogenezu tako da ni jedna stanica raka ili skupina stanica raka nikada ne može dovoljno narasti kako bi uzrokovale bilo kakvo zlo. Neke biljke također sadrže proteine koji potiskuju tumore, a oni u biti pomažu obuzdati rast stanica raka.

Prošla istraživanja su pokazala kako muškarci koji dva do tri puta tjedno jedu kuhane proizvode od rajčice smanjuju rizik od raka prostate za oko 50 posto.

Do 35 posto razvoja bolesti raka može biti uzrokovano lošom prehranom, a rizik od razvoja raka također je znatno veći među ljudima koji su pretili.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti