Kako zaraziti sto pedeset ljudi

Kako zaraziti sto pedeset ljudi

Kako zaraziti sto pedeset ljudi
  • Objavljeno: Utorak, 09.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači iz jedne britanske farmaceutske kuće koja proizvodi lijek za olakšavanje simptoma prehlade, ispitali su 1.300 svojih djelatnika i otkrili da su gotovo svi koji se koriste javnim prijevozom kako bi došli na posao, prošle zime bili najmanje jedanput prehlađeni.

Onima koji se koriste podzemnom željeznicom bilo je najgore, tako da ih je čak 99% imalo prehladu; no ni oni koji putuju na posao autobusom (98%) ili vlakom nisu puno zaostajali.

Nasuprot tome, samo 58% ljudi koji rade od kuće imalo je prehladu prošle zime.
Dr. Roger Henderson, stručnjak za gripu i prehladu, istaknuo je kako se 100.000 kapljica rasipa po zraku nakon samo jednog kihanja.

Ako putnici ne kihnu u maramicu, te kapljice će se raspršiti po ručkama, ogradama i drugim područjima koja dira nebrojeno mnogo ljudi.

Glasnogovornica farmaceutske kuće koja je provela istraživanje, Hanna Nowak, komentirala je: „Ne možemo u potpunosti izbjeći bacile no možemo učiniti mnogo toga kako bismo spriječili da se šire, pogotovo kad ste u gužvi u javnom prijevozi.“
„Mislite na druge prije nego što kihnete, inače u samo pet minuta možete zaraziti i druge putnike i više nećete biti jedini koji se osjeća jadno,“ istaknula je na kraju.

Odrasla osoba ima dvije do tri prehlade godišnje, a dijete koje ide u školu može ih imati i do dvanaest.

Za Mojdoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti