Kako zaustaviti štucanje i zašto ono uopće nastaje?

Kako zaustaviti štucanje i zašto ono uopće nastaje?

Kako zaustaviti štucanje i zašto ono uopće nastaje?
  • Objavljeno: Srijeda, 11.03.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Štucanje može trajati od 2 minute do čak 48 sati, a za njegovo zaustavljanje postoji niz metoda koje ste sigurno, barem jednom, i sami isprobali. Najpoznatije ''narodne'' metode prekidanja štucanja uključuju ispijanje čaše vode, zadržavanje daha i nagovaranje nekoga da vas prestraši.

No, jesu li te metode zaista djelovale? Evo što kažu stručnjaci.

Zašto štucamo?

Uzroci štucanja mogu biti različiti, no stvarni okidač zbog kojeg dolazi do štucanja i dalje je jedna od najvećih nepoznanica u medicini. Većina teorija zašto štucamo počiva na tzv. refleksnom luku štucanja koji uključuje frenični živac, odnosno živac koji aktivira dijafragmu, kao i nekoliko drugih živaca koji aktiviraju mišiće u prsima i grkljanu. Kada je refleksni luk nadražen, bilo traumom ili upalom, može doći do štucanja.

Okidači su različiti za svakoga, kod nekoga se refleksni luk štucanja nadražuje uslijed konzumiranja jako začinjene hrane ili gaziranih napitaka, a kod nekog drugog zbog izloženosti stresu.

Kako zaustaviti štucanje?

Štucanje će u većini slučajeva proći samo od sebe u nekom razumnom vremenskom roku i bez ikakvih intervencija. No, ponekad se može dogoditi dugačak napadaj štucanja u nezgodnom trenutku zbog čega ćete poželjeti posegnuti za djelotvornom metodom zaustavljanja štucanja.

Iako ne postoji mnogo znanstvenih studija koje su ispitivale učinkovitost metoda za prekidanje štucanja, no one koje postoje potvrđuju učinkovitost poznatih metoda kao što su zadržavanje daha ili strašenje. Mehanizam nije dobro razjašnjen, no najvjerojatnije je stvar u tome da te metode pokušavaju „resetirati” nadraženi refleksni luk štucanja ili promijeniti način našeg disanja.

Akupunktura protiv štucanja

Potraje li štucanje duže no što je to uobičajeno, akupunktura je odlično rješenje. Čak postoje i istraživanja koja su to dokazala. Osim akupunkture, jedno od istraživanja je pokazalo da je muškarcu koji danima nije mogao prestati štucati pomogao seks, no ne postoje dokazi da bi ta metoda mogla biti učinkovita i kod drugih.

Lijekovi za štucanje

Ako štucate duže od 48 sati, to se naziva trajnim štucanjem i bilo bi dobro da u vezi toga porazgovarate sa svojim liječnikom. Naime, postoje neki lijekovi koji mogu pomoći kod takvih slučajeva.

U nekim slučajevima uzroci štucanja mogu biti ozbiljni, poput želučanog refluksa, nadraženosti želuca, čira na želucu ili neravnoteže elektrolita. Štucanje može biti i nuspojava nekih lijekova, a u vrlo rijetkim slučajevima i simptom nekih teških bolesti. Obično štucanje ne bi trebalo biti bolno. Dakle, ako vaše štucanje traje neobično dugo te, ako je uz to i bolno, znači da se događa nešto ozbiljnije te da biste trebali otići liječniku.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti