Kava – kava smiruje živce

Kava – kava smiruje živce

Kava – kava smiruje živce
  • Objavljeno: Srijeda, 22.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ekstrakt biljke kava - kava može pomoći osobama koje pate od kroničnog stresa, otkivaju nam znanstvenici iz Australije.

Osobe koje pate od kroničnog stresa nakon 6 tjedana uzimanja ekstrakta biljke pokazuju značajno smanjenje simptoma stresa, u odnosu na osobe koje su uzimale placebo.

Ova biljka ima slično djelovanje kao i lijekovi protiv depresije, anksioznosti i napada panike. Ono što ovu biljku čini boljom jest činjenica da ne izaziva ovisnost.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 75 osoba koje pate od kroničnog stresa. Podijelili su ih u 2 grupe. Prva grupa je svakodnevno uzimala suplemente biljke kava - kava, a druga grupa je uzimala placebo.

Nakon 6 tjedana, 26% sudionika iz prve grupe su imali smanjene simptome kroničnog stresa, u odnosu na tek 6% osoba iz druge grupe.

Kronični stres je stanje u kojemu osoba pati od konstantnog nemira, bez obzira na to izlaže li se stresnim situacijama ili ne.

Prethodna istraživanja su pokazala da kronični stres uzrokuje nastanak raznih bolesti te povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, pretilosti, bolesti srca i krvožilnog sustava.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Psychopharmacology, ističu kako bi ekstrakte biljke kava - kava mogao biti odlična zamjena tradicionalnim lijekovima za depresiju i anksioznost, ali je svakako potrebno istraživanje nastaviti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti