Kokosovo ulje ipak nije zdravo koliko smo mislili!

Kokosovo ulje ipak nije zdravo koliko smo mislili!

Kokosovo ulje ipak nije zdravo koliko smo mislili!
  • Objavljeno: Srijeda, 21.06.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kokosovo ulje je već naširoko poznato po svojim zdravstvenim koristima i preporuča se za pripremu hrane, izbjeljivanje zubi, mazanje kože, kose i ostalih dijelova tijela. Međutim, prema novom izvješću Američke udruge za srce (AHA), kokosovo ulje nije tako zdravo kao što smo mislili. Štoviše, njegova visoka razina zasićenih masti navodno može učiniti više zla nego dobra. Kokosovo ulje na sebe veže mnoge zablude. Iako pokazuje povoljni utjecaj na kožu i općenito na vanjsku primjenu, AHA ne preporuča njegovo korištenje u prehrani.

Ovog ljeta njegujte kožu kokosovim uljem!

Od svih masnoća pronađenih u kokosovom ulju, njih 82% je zasićeno. To znači da ima više zasićenih masti od maslaca (63%), govedine (50%) i svinjskog mesa (39%). Konzumiranje velikih količina zasićenih masnoća može podići LDL (loš) kolesterol, koji povećava rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih oboljenja.

Neki vjeruju da se zasićene masti u djevičanskom kokosovom ulju, ponašaju drugačije od ostalih zasićenih masti. Unatoč antioksidansima i esencijalnim masnim kiselinama prisutnima u djevičanskom ulju, rezultati istraživanja su pokazali da kokosovo ulje povećava loš kolesterol u svim kontroliranim eksperimentima. AHA savjetuje zamjenu kokosovog ulja kod pripreme hrane s nezasićenim biljnim uljima kao što su sojino, suncokretovo i maslinovo ulje. Masnoće su važan dio zdrave prehrane i ne treba ih izbjegavati, samo treba znati odabrati one koje su povoljne za zdravlje. AHA preporuča 5 do 6% dnevnog unosa masnoća.

Nažalost, iako upotreba kokosovog ulja u prehrani nije preporučena, i dalje možete bez straha koristiti kokosovu vodu. Da bi stručnjaci definitivno potvrdili ova nova saznanja, potrebno je napraviti dodatna istraživanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti