Koliko alkohola smijemo piti?

Koliko alkohola smijemo piti?

Koliko alkohola smijemo piti?
  • Objavljeno: Srijeda, 05.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Liječnici koje se bave bolestima jetre u Velikoj Britaniji pobunili su se protiv preporuka koje je britanska vlada izdala u vezi konzumacije alkohola te tvrde da bi se više trebalo usredotočiti na tjedna ograničenja.

Britansko Ministarstvo zdravstva izdalo je preporuke u kojima stoji da muškarci ne bi trebali konzumirati više od 3-4 jedinica alkohola dnevno, dok žene ne bi trebale piti više od 2-3 jedinice.

Jedinica alkohola je ona količina alkohola koju prosječna osoba može razgraditi za sat vremena, a iznosi oko 10 mililitara etanola, što je otprilike 8 grama čistog alkohola.

Ove preporuke temelj su vladine kampanje koja je započeta u siječnju, a pojavljuje se na televiziji, radiju, reklamnim plakatima i u novinama.
U intervjuu za BBC, hepatolog Nick Sheron, član britanske Zaklade za borbu protiv prekomjerne konzumacije alkohola (Alcohol Health Alliance UK), rekao je da su smjernice napravili političari, a ne zdravstveni stručnjaci.

Objasnio je da je izvorna preporuka bila za tjedan dana i da se ta preporuka „pretvorila u preporuku o dnevnim ograničenjima zahvaljujući političarima, a razlog zbog kojeg je do toga došlo ostao je obavijen velom tajne."
„Tjedne preporuke utemeljene su na velikim istraživanjima i postavljene su na razinu na kojoj štetnost alkohola ne utječe na neku moguću društvenu korist", zaključio je na kraju.

Prema izvornim preporukama, muškarci bi se trebali ograničiti na 21 jedinicu alkohola tjedno, dok žene ne bi smjele piti više od 14 jedinica.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti