Nova nada za epileptičare

Nova nada za epileptičare

Nova nada za epileptičare
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Britanski znanstvenici tvrde da su zaustavili prijenos nasljednog oblika epilepsije s roditelja na potomstvo.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Leedsu spriječio je razvoj epilepsije kod miša pomoću gena Atp1a3, za koji se smatra da može uzrokovati napade epilepsije ako na njemu postoji pogrješka.

Miševi s nevaljalom inačicom gena su imali spontane napade koji bi se malo smirili nakon uzimanja antiepileptika, lijekova za liječenje epilepsije.

Istraživači su otkrili da je kod miševa s dodatnom preslikom normalnog Atp1a3 gena učinak nevaljalog gena bio prigušen, a potomci uopće nisu imali epilepsiju.


Dr. Steve Calpcote
, s Fakulteta za biološke znanosti spomenutog sveučilišta, objasnio je da gen proizvodi enzim koji regulira razinu natrija i kalija u živčanim stanicama mozga, a u slučaju neravnoteže ta dva elementa, dolazi do napada epilepsije.

„Naše istraživanje otkrilo je novi način na koji se može razviti i spriječiti epilepsija kod miševa te stoga pruža putokaz za moguće uzroke, terapijske metode i zaštitne mjere za epilepsiju kod ljudi", rekao je.
No, na kraju je dodao da usprkos obećavajućim rezultatima ovog istraživanja, koji su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, još treba proći dalek put prije nego će novi lijekovi za liječenje epilepsije biti razvijeni i dostupni.

Epilepsija ili padavica teška je i vrlo rasprostranjena bolest živčanog sustava. Često se javlja u djetinjstvu te ponekad ostaje prisutna tijekom cijelog života, a očituje se periodičnim, prolaznim napadima koji naglo nastaju, kratko traju i naglo prestaju.


Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti