Koliko puta dnevno treba jesti?

Koliko puta dnevno treba jesti?

Koliko puta dnevno treba jesti?
  • Objavljeno: Utorak, 16.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako ste zabrinuti oko tjelesne težine, trebate znati da su rezultati posljednjeg istraživanja pokazali da 2 veća obroka dnevno mogu više koristiti od više manjih obroka, čak i onda ako unosite jednak broj kalorija.

U istraživanju su sudjelovale osobe koje pate od dijabetesa tipa 2. Oni su u razdoblju od 12 tjedana pratili zadani program prehrane. Prva grupa je svaki dan jela 3 obroka i 3 međuobroka, a druga grupa 2 veća obroka (doručak i ručak). Obje grupe su unosile jednaku količinu kalorija i nutritivnih tvari.

Rezultati istraživanja su pokazali da su sudionici iz druge grupe nakon 12 tjedana smanjili indeks tjelesne mase za čak 3 puta više, u odnosu na sudionike iz prve grupe.

Kada smanjimo unos kalorija metabolizam se usporava. U ovom slučaju su osobe, koje su jele 2 obroka dnevno, održale metabolizam jednako brzim, kao i osobe koje su jele 6 puta dnevno. Znanstvenici vjeruju da je razlog taj što tijelo mora potrošiti više energije da bi razgradilo veći obrok.

Znanstvenici ističu da je istraživanje provedeno na osobama koje pate od dijabetesa tipa 2 i da ne znači da bi ovakav režim prehrane odgovarao svima, prenosi WomensHealthMag.

Prethodna istraživanja su pokazala da više manjih obroka u danu održava apetit pod kontrolom, a razina šećera ostaje stabilna. Na taj način se smanjuje učestalost žudnje za grickalicama, što pospješuje mršavljenje.

Čak i autori istraživanja ističu da konzumiranje samo 2 obroka dnevno nije dobra strategija za mršavljenje, barem ne za sve. Najbolje bi bilo kada bi jeli obilniji doručak i ručak, a laganiju večeru.

Ako ste skloni grickanju tijekom dana, osluškujte tijelo. Ponekad je to zapravo žeđ, ponekad glad, a ponekad je u pitanju pad razine šećera.

Vaše grickalice trebaju biti pune vlakana, a sadržavati malo kalorija. Na taj način ćete ostati duže siti i spriječiti nakupljanje suvišnih kilograma.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti