Kontrola astme u trudnoći

Kontrola astme u trudnoći

Kontrola astme u trudnoći
  • Objavljeno: Petak, 26.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene s neadekvatno liječenom astmom u trudnoći imaju povišen rizik od preuranjenog poroda, prema rezultatima nove studije. Lijekovi koji se koriste u liječenju astme su često smanjeni u trudnoći zbog razmatranja potencijalnih štetnih učinaka na razvoj djeteta, čak i unatoč tome što postoje dokazi da izraženi oblik astme može imati negativni učinak na majku i dijete, objavljeno je na Reuters Health.

Dr. Ludmila N. Bakhireva, s University of New Mexico, Albuquerque, i njeni suradnici su promatrali potencijalne negativne učinke slabo kontrolirane astme kod 719 žena uključenih u njihovu studiju naziva Asthma Medication in Pregnancy Study koja je bila provedena između 1998. i 2003. godine.

Pronašli su da je učestalost preuranjenog poroda bila značajno viša među ženama koje su imale slabo kontroliranu astmu tijekom prvih 20 tjedana trunoće (11.4% naspram 6.3%). Istraživači su definirali slabu kontrolu astme kao prisutnost, tijekom 2 tjedna, simptoma astme koji su utjecali na spavanje ili aktivnost. Rezultati su objavljeni u izdanju za kolovoz časopisa Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Učestalost preuranjenog poroda je bio više nego duplo u žena koje su bile hospitalizirane zbog astme tijekom bilo kojeg dijela trudnoće (16.4% naspram 7.6%).

Ovi rezultati naglašavaju potrebu da se optimizira kontrola asmte i da se spriječe pogoršanja astme izbjegavanjem provocirajućih faktora, edukacijom o samopomoći i optmalnoj terapiji lijekovima, zaključio je tim.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti