Dvojezična djeca i mucanje

Dvojezična djeca i mucanje

Dvojezična djeca i mucanje
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Britanski istraživači pronašli su da djeca koja govore dva jezika prije 5 godine imaju puno veće izglede da će mucati i imaju poteškoće tijekom vremena sa savladavanjem prepreka u odnosu na njihove vršnjake koji govore samo jedan jezik, objavljeno je na stranicama ReutersHealtha.

Rezultati, koji su objavljeni u časopisu Archives of Disease in Childhood, temeljeni su na studiji provedenoj na 137-ero djece koja žive u Londonu ili blizini i koja su se javila govornom terapeutu zbog mucanja kada su bila u dobi između 8 i 10 godina.

U grubo, 22% djece bila su dvojezična, govorila su engleski i drugi jezik kod kuće. Gotovo 61% dvojezične djece je mucalo, a samo 26% djece u skupini koja nije mucala bilo je dvojezično, izvjestili su dr. Peter Howel i njegovi kolege s University College London.

Kod većine, dvojezična djeca su mucala na oba jezika. Njihovo je mucanje počelo kada su bili u dobi od oko 4 godine, i dječaci su puno više mucali od djevojčica, u omjeru od 4 naprema 1.

Otprilike ¾ djece koja nisu mucala govorila su samo jedan jezik uz engleski kod kuće, a samo je ¼ govorila dva jezika. Vjerojatnost gubitka govorne mane bila je niža kod dvojezične djece. Samo 25% dvojezične skupine prestalo je mucati do dobi od 12 godina, dok je 55% djece koja su ili govorila samo nativni jezik kod kuće prestalo do dobi od 5 godina, ili su govorili samo engleski su isto prestali do te dobi.

Izneseni rezultati upućuju na to da ako dijete koristi drugi jezik, osim engleskog, kod kuće, poštujući vrijeme kada uči engleski, to može smaniti izglede za početak mucanja i pomaže kod izgleda da će se oporaviti od toga poslije u djetinjstvu, istaknuli su istraživači. Mucanje nije utjecalo na djetetov uspjeh u školi, dodali su.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti