Prerani porod i antibiotici

Prerani porod i antibiotici

Prerani porod i antibiotici
  • Objavljeno: Subota, 27.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Antibiotici kod preranog poroda bi mogli biti povezani sa razvojem cerebralne paralize djeteta.

Novo istraživanje je povezalo praksu davanja antibiotika nekim ženama koje imaju povišen rizik od preuranjenopg poroda sa cerebralnom paralizom i drugim problemima djeteta.

Istraživači s University of Leicester u Velikoj Britaniji su izjavili da bi njihovi rezultati trebali ponovno potvrditi da se ne bi trebalo koristiti antibiotike za preuranjeni porod ako je majčin vodenjak čitav i ne postoje znakovi infekcije.

Studija je promatrala žene koje su imale povišen rizik od preuranjenog poroda i koje nisu imale nikakve znakove infekcije, a istraživači su objasnili da nije pitanje davanja antibiotika već prije situacije u kojoj se antibiotici daju.

Studija je opisala 35 slučajeva cerebralne paralize kod 769-oro djece žena koje su primile antibiotike, a nisu imale rano prsnuće vodenjaka. Navedeno je uspoređeno s 12 slučajeva cerebralne paralize među 735-oro djece majki koje nisu primile lijek.

Dr. Sara Kenyon koje je vodila studiju je izjavila da ovi rezultati znače da doktori ne bi trebali davati antibiotike ako ženin vodenjak još nije pukao osim u slučaju kada ima očiglednu infekciju.

Dr. Kenyon je također rekla da pušenje, konzumiranje alkohola i problemi sa tjelesnom težinom povećavanju rizik od preuranjenog poroda i dok je već poznato da djeca koja su rođena ranije imaju veće šanse da će kasnije u životu imati funkcionalnih problema, povezanost sa cerebralnom paralizom je bila neočekivana.

Tim istraživača je pratio 9,000 djece iz prvotnog istraživanja u dobi od 7 godina koristeći zdravstveni upitnik i rezultate iz škola da bi procijenili zdravlje djece.

Pronašli su da djeca majki koje su primile antibiotik eritromicin su imali 18% veći rizik od uglavnom blagih funkcionalnih problema koji su uključivali i borbu sa svakodnevnim rješavanjem problema, u usporedbi s onim majkama koje nisu primile lijek.

Antibiotik ko-amoksiklav (amoksicilin i klavulanska kiselina) se čini da nije povisivao takav rizik, ali istraživači kažu da, ipak neočekivano, za oba antibiotika se čini da su povisivali rizik od funkcionalnih oštećenja ? kao što su poteškoće s hodanjem ili problemi sa svakodnevnim rješavanjem problema ? i utrostručili su šansu pojave cerebralne paralize u djece majki kojima nije pukao vodenjak.

Izjavili su da iako je ukupan rizik bio nizak, zašto je kombinacija antibiotika i čitavih plodovih ovoja u žena kod kojih nije pukao vodenjak, utjecala na neku djece ostaje nerazjašnjeno.

Istraživači vjeruju da cerebralna paraliza najvjerovatnije nije direktna posljedica antibiotika već je više povezana s faktorima uključenim u produženje trudnoće koja bi inače mogla završiti ranije.

Stručnjaci kažu da postoji sumnja da je infekcija uključena u preuranjen porod i dok antibiotici mogu smanjiti razinu infekcije i zaustaviti preuranjeni porod, beba ostaje u neprijateljskoj okolini.

Za infekcije tijekom trudnoće se zna da uzrokuju cerebralnu paralizu koja može uzrokovati fizička oštećenja i probleme sa kretanjem i uzrokovana je sa oštećenjem razvoja mozga koji se razvija prije rođenja i u ranom djetinjstvu ili sa oštećenjem samog mozga ?i zahvaća jedno dijete na 400 poroda.

Doktori sada preporučuju antibiotike samo kod žena kojima je prerano pukao vodenjak i kod onih koje imaju očiglednu infekciju.

Stručnjaci naglašavaju da se trudnice ne bi trebale zabrinjavatri zbog uzimanja antibiotika kod liječenja infekcija i naglašavaju da ovi rezultati ne znače da su antibitoici nesigurni za primjenu u trudnoći.

Studija je objavljena 18. rujna u časopisu "Lancet".

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti