Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Suhe šljive jačaju kosti!

Suhe šljive jačaju kosti!

Suhe šljive jačaju kosti!
  • Objavljeno: Srijeda, 10.02.2016.
  • Broj pregleda: 1.235
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Suhe šljive su jako dobar izvor dijetalnih vlakana i vitamina K. Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli, a novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da redovita konzumacija suhih šljiva može smanjiti rizik od nastanka osteoporoze.

U istraživanju su sudjelovale žene u postmenopauzi. Znanstvenici su pratili njihove prehrambene navike i proučavali utjecaj prehrane na zdravlje. Prethodna istraživanja su pokazala da se postotak koštanog tkiva počinje dramatično smanjivati tijekom menopauze, zbog čega žene imaju nešto veći rizik od nastanka osteoporoze, u odnosu na muškarce.

Naše istraživanje potvrđuje da prehrambene navike značajno utječu na zdravlje cjelokupnog organizma i da povećanjem unosa određenih namirnica možete smanjiti rizik od nastanka različitih medicinskih stanja, izjavio je voditelj istraživanja prof. Arjmandi BH.

Žene su podijelili u dvije skupine. Jedna skupina je svaki dan trebala jesti 100g suhih šljiva, a druga skupina 75g suhih jabuka. Ove dvije vrste sušenog voća imaju slična nutritivna svojstva. Sadrže podjednak udio kalorija, masti, ugljikohidrata i vlakana.

Rezultati istraživanja su pokazali se kod žena koje svakodnevno konzumiraju suhe šljive postotak koštanog tkiva sporije smanjuje. Ono što suhe šljive čini toliko djelotvornima u prevenciji gubitka koštanog tkiva su flavonoidni i fenolni spojevi.

Saznajte koja hrana oslabljuje vaše kosti!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti