Konzumiranje ljubičastog voća pomaže u borbi protiv Alzheimerove bolesti i multiple skleroze

Konzumiranje ljubičastog voća pomaže u borbi protiv Alzheimerove bolesti i multiple skleroze

Konzumiranje ljubičastog voća pomaže u borbi protiv Alzheimerove bolesti i multiple skleroze
  • Objavljeno: Srijeda, 08.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Utvrđeno je kako su Alzheimerova bolest i multipla skleroza dijelom uzrokovane neispravnim spojevima željeza koji uzrokuju proizvodnju opasnih toksina koji oštećuju tijelo, donosi nam istraživanje vođeno od strane prof. Douglasa Kella, sa Sveučilišta u Manchesteru.

Ti toksini, koje zovemo hidroksilni radikali, uzrokuju degenerativne bolesti raznih vrsta u različitim dijelovima tijela.

Kako bi zaštitili tijelo od ovih opasnih spojeva željeza, bitno je konzumirati hranjive tvari, poznatije kao kelatore željeza, koji se mogu čvrsto vezati za željezo i detoksicirati ga.

Svjetlije voće i povrće su odličan izvor kelatora, kao što je i zeleni čaj, no za ljubičaste plodove se smatra da imaju najbolje šanse za učinkovito vezivanje za željezo.

Međutim, unatoč proturječnim izvješćima, široko poznate prednosti crnog vina čini se da funkcioniraju na drugačiji način i nemaju slične prednosti, ističe profesor Kell.

Ovo novo istraživanje po prvi put daje poveznicu između toliko različitih bolesti i prisutnosti krivog oblika željeza te tako daje presudan trag kako ih spriječiti ili ih barem usporiti.

Profesor Kell tvrdi kako tradicionalno razmišljanje može biti loše i opasno.

Na primjer, za vitamin C se tvrdi kako je od velike koristi za sposobnost tijela da se brani protiv različitih toksina i bolesti.

No profesor ukazuje kako višak vitamina C može u stvari imati suprotan učinak ako su određene molekule željeza prisutne.

Tek kada je željezo prikladno i sigurno vezano („kelirano"), vitamin C će učinkovito funkcionirati.

Profesor Kell je zaključio: „Velik dio moderne biologije je zabrinut ulogom različitih gena kod ljudskih bolesti."

„Važnost željeza je vjerojatno zanemarena, jer ne postoji gen za željezo kao takvo."

„No ono što sam istaknuo u ovom radu je stoga ključno područje za daljnja istraživanja, zbog toga jer mnoga jednostavna predviđanja slijede iz moje analize."

„Ako je to istina, uvelike se može promijeniti način na koji ćemo nastojati spriječiti ili čak izliječiti takve bolesti."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti