Tinejdžeri će vjerojatnije dobiti infekciju uha u kućanstvima u kojima se puši

Tinejdžeri će vjerojatnije dobiti infekciju uha u kućanstvima u kojima se puši

Tinejdžeri će vjerojatnije dobiti infekciju uha u kućanstvima u kojima se puši
  • Objavljeno: Srijeda, 08.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tinejdžeri imaju skoro dva puta veću vjerojatnost da će dobiti infekciju uha ako imaju pušača u svom domaćinstvu, zaključak je znanstvenika s Harvarda.

Istraživači su proučili podatke prikupljene od 90.961 američkih obitelji u razdoblju od travnja 2007. i srpnja 2008. godine. Otkrili su kako djeca u dobi od 12 do 17, koji žive u domovima s pušačima, 1,67 puta su skloniji periodičnim infekcijama uha od adolescenata koji žive u domu „bez dima".

„Sveukupno, otkrili smo kako je udio kućanstava koji koriste duhanske proizvode isti u svim dobnim skupinama, no članovi obitelji skloniji su pušenju u zatvorenim prostorima kako njihova djeca postaju starija i tinejdžeri," objašnjava vodeća autorica Summer Hawkins.

„Razlog zašto sekundarno pušenje može uzrokovati infekcije uha još nije poznat u potpunosti, no zaključak je kako sekundarno pušenje, to jest dim, iritira i nadražuje i može povećati osjetljivost djece i adolescenata na infekcije uha," dodaje znanstvenica.

Hawkins i njezine kolege objašnjavaju kako bi liječnici trebali više educirati roditelje o opasnosti sekundarnog pušenja za djecu.

„Roditelji i liječnici trebaju zajedno raditi kako bi stvorili okoliš bez dima za svoju djecu. Liječnici bi trebali pitati roditelje o konzumaciji duhana tijekom pregleda. A najbitnije je da roditelji sami mogu poboljšati zdravlje djece jednostavnom zabranom pušenja u kući," zaključuje Hawkins.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti